Quiche z łososiem
Tarta ze znakomitej strony http://www.kwestiasmaku.com/
Pyszna, prosta w wykonaniu
składniki
na spód:
250 g mąki (pszennej tortowej)
150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)
sól i świeżo zmielony pieprz
100 - 125 g sera camembert
1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
125 g wędzonego łososia (smaczny jest łosoś wędzony na gorąco)
1 gruszka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka różowego pieprzu ( rozgniecionego w możdzieżu)
rukola
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, suchą fasolę, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
Pyszna, prosta w wykonaniu
składniki
na spód:
250 g mąki (pszennej tortowej)
150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)
nadzienie
4 jajkasól i świeżo zmielony pieprz
100 - 125 g sera camembert
1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
125 g wędzonego łososia (smaczny jest łosoś wędzony na gorąco)
1 gruszka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka różowego pieprzu ( rozgniecionego w możdzieżu)
rukola
przygotowanie:
spód
Formę na tartę (24 cm) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta włożyć do lodówki na godzinę.Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta (nie będzie potrzebne do tego przepisu lub zachować na wierzch tarty)*.
Resztę rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. ( na wierzch kładę folię spożywczą - znacznie lepiej się wałkuje)
Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
nadzienie
Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać starty na tarce ser camembert, śmietankę 30%, wymieszać i odstawić. Łososia rozdrobnić, gruszki pokroić na cienkie półplasterki i skropić je sokiem z cytryny. Różowy pieprz rozetrzeć, rukolę opłukać.
Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć kawałki łososia i gruszki, posypać różowym pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 22 minuty, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Udekorować rukolą.
* Ciasto wyrabiałam robotem, moja forma ma 28 cm więc ciasto zużyłam całe. pozostałe składniki zostawiłam jak w Kwestii Smaku i wyszło bardzo dobre
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam