pomidorowo - cukiniowy sos do makaronu
Spagetti z domowym sosem pomidorowo - cukiniowym Sos powstał z tego co akurat w domu było , metoda na szybkie i niekłopotliwe oczyszczenie z zapasów
składniki: 3 porcje
puszka pomidorów , krojonych
2 małe cukinie, lub 1 większa
3 łodygi selera naciowego
1/2 dużej cebuli
2-3 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryczki
sól
pieprz
oregano
oliwa
parmezan do posypania
Spaghetti ok 200g
przygotowanie
cebulę pokroić w kostkę, seler obrać i pokroić na małe plasterki, cukinię pokroić w kostkę bez obierania, czosnek i papryczkę posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę , chwilę poddusić . Dodać plasterki selera naciowego i dusić razem ok 5 minut . Dorzucić cukinię , przesmażyć jeszcze 3 -4 minuty, wlać pomidory z sosem, posolić popieprzyć ,dodać czosnek, papryczkę , oregano, można podlać jeszcze oliwą i dusić ok 40 min. Przez pierwsze 10 - 15 min dusiłam pod przykryciem, potem już bez. Sos powinien być gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją , odcedzając zostawmy nieco wody , może się przydać do rozrzedzenia sosu jeśli mocno się zredukował
Najlepiej makaron wrzucić do sosu , wymieszać i podawać. Na talerzach posypać parmezanem.
składniki: 3 porcje
puszka pomidorów , krojonych
2 małe cukinie, lub 1 większa
3 łodygi selera naciowego
1/2 dużej cebuli
2-3 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryczki
sól
pieprz
oregano
oliwa
parmezan do posypania
Spaghetti ok 200g
przygotowanie
cebulę pokroić w kostkę, seler obrać i pokroić na małe plasterki, cukinię pokroić w kostkę bez obierania, czosnek i papryczkę posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę , chwilę poddusić . Dodać plasterki selera naciowego i dusić razem ok 5 minut . Dorzucić cukinię , przesmażyć jeszcze 3 -4 minuty, wlać pomidory z sosem, posolić popieprzyć ,dodać czosnek, papryczkę , oregano, można podlać jeszcze oliwą i dusić ok 40 min. Przez pierwsze 10 - 15 min dusiłam pod przykryciem, potem już bez. Sos powinien być gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją , odcedzając zostawmy nieco wody , może się przydać do rozrzedzenia sosu jeśli mocno się zredukował
Najlepiej makaron wrzucić do sosu , wymieszać i podawać. Na talerzach posypać parmezanem.
Beatko wszystko mi się zgadza tylko dlaczego pomidory z puszki a nie świeże np.kaliskie od Hanki haha chyba Ci doslę ,wszystko przez to ,że robię przeciery,ketchap i suszę pomidory a przepisy mogę Ci wrzucić na FB
OdpowiedzUsuńbuziole kuchareczko ( nie trzymam się scisle przepisów )
Haniu! głównie dlatego, ze robione z tego co było w domu, a i pomidory świeże to ja tylko latem, w pozostałych miesiącach raczej kapustę i ogórki kiszone :) ! Przetworów pomidorowych nie robię , więc jestem zdana na puszki, ale ja je też lubię ! Ale przepisy wrzucaj , może się kiedyś zbiorę, a może ktoś inny skorzysta! Pa
Usuń