placuszki z cukinii - kolokithokeftedes
Greckie placuszki z cukinii i fety, przepis tutaj. Najlepsze jadłam w tawernie na Zakinthos w Zakinthos. Dostałam nawet przepis , ale gdzieś zaginęła karteczka.....
składniki
3 cukinie
1 jajko + jajko do panierowania
10 dkg żółtego sera startego
10 dkg fety pokruszonej
1/2 startej cebuli, odciśniętej
1/2 szklanki tartej bułki + bułka do panierowania
mięta świeża lub suszona
natka pietruszki
sól pieprz
przygotowanie
cukinie umyć, nie obierać , zetrzeć pół na pół na grubych i drobnych oczkach. Posolić , wymieszać i odstawić na sicie na 30 min aby puściła sok
Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka - dodać bułkę tartą
Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można też placuszki smażyć bez panierowania co i ja popełniłam.
składniki
3 cukinie
1 jajko + jajko do panierowania
10 dkg żółtego sera startego
10 dkg fety pokruszonej
1/2 startej cebuli, odciśniętej
1/2 szklanki tartej bułki + bułka do panierowania
mięta świeża lub suszona
natka pietruszki
sól pieprz
przygotowanie
cukinie umyć, nie obierać , zetrzeć pół na pół na grubych i drobnych oczkach. Posolić , wymieszać i odstawić na sicie na 30 min aby puściła sok
Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka - dodać bułkę tartą
Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można też placuszki smażyć bez panierowania co i ja popełniłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam