Pizza z tuńczykiem
Dodatki bardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszła
składniki :
1/4 ciasta na pizze z tego przepisu ( 2 porcje)
sos pomidorowy z tego przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić )
puszka tuńczyka w oliwie
kilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążki
cebula pokrojona w piórka
kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
2 opakowania mozzarelli po 125 g
oliwa
czosnek
oregano
ewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki.
Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika ( tym razem piekłam na blasze, na górnej półce) i piec ok 7 - 8 min.
Klasyczna, fajnie przyrządzona pizza z tuńczykiem. Lubię to! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że nie mam przepisu na ciasto, które byłoby podobne do tego z Dominium... No, ale może kiedys w końcu znajdę.
Najlepsze pizze jadłam w Bari i w Lucce. Być może w domu pieczone, powinno się nazywać pizzopodobnymi plackami? Ale też je lubię , a poszukiwania ciasta - oj znam !
OdpowiedzUsuń