pizza na cienkim spodzie

na podstawie przepisu Jamie'go Olivera z " Naked cheff"
Ciasto wychodzi cienkie i chrupiące.





Składniki
Ciasto
1 kg mąki chlebowej 
0,5 l letniej wody
21 g suchych drożdży ( 3 torebki po 7 g)
ok 3 łyżeczek soli
1 łyżeczka cukru 
oliwa

Sos
puszka pokrojonych pomidorów
sól i pieprz
kilka ząbków czosnku
oliwa
oregano

cebula pokrojona w kostkę 

Dodatki -  np. mozzarella i liście bazylii

Przygotowanie


Przygotować sos:
Pomidory wraz z sokiem przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęsty

Wyrobić ciasto:

Metoda pierwsza tradycyjna:  Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut.
 Metoda druga: Mąkę przesiać , wsypać do misy robota,dodać pozostałe składniki i wyrabiać hakiem aż do dobrego połączenia składników.  Połączone wyrabiać kolejne 4-5 minut. Wyjąć z misy
 Z ciasta uformować wałek i podzielić na 8 porcji. Przygotować 8 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco oliwy i rozsmarować. Kawałki ciasta obficie posypać mąką. Rozwałkować cienko na placek ok 24 cm. Układać placki na posmarowanej folii i złożyć jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić na miesiąc. 

Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar mąki. Wyłożyć sos pomidorowy, rozprowadzić łyżką . Nałożyć nieco mozzarelli i porwanych liści bazylii. W przepisie podano aby wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut. 


Ciasto wyrabiałam w robocie.Swoją pizzę piekłam na kamieniu , wcześniej nagrzewającym się przez ok 40 min w piekarniku nastawionym na 250 st. i ułożonym na najniższej półce. Placki pizzy układałam na papierze do pieczenia , i razem z papierem zsuwałam na kamień. Po 3-4 minutach, papier spod pizzy wyciagałam a placek piekł się przez kolejne 3-4 minuty.


sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki , cebula , szynka serrano




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary