pizza na cienkim spodzie
na podstawie przepisu Jamie'go Olivera z " Naked cheff"
Ciasto wychodzi cienkie i chrupiące.
Składniki
Ciasto
1 kg mąki chlebowej
0,5 l letniej wody
21 g suchych drożdży ( 3 torebki po 7 g)
ok 3 łyżeczek soli
1 łyżeczka cukru
oliwa
Sos
puszka pokrojonych pomidorów
sól i pieprz
kilka ząbków czosnku
oliwa
oregano
cebula pokrojona w kostkę
Dodatki - np. mozzarella i liście bazylii
Przygotowanie
Przygotować sos:
Pomidory wraz z sokiem przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęsty
Wyrobić ciasto:
Metoda pierwsza tradycyjna: Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut.
Metoda druga: Mąkę przesiać , wsypać do misy robota,dodać pozostałe składniki i wyrabiać hakiem aż do dobrego połączenia składników. Połączone wyrabiać kolejne 4-5 minut. Wyjąć z misy
Z ciasta uformować wałek i podzielić na 8 porcji. Przygotować 8 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco oliwy i rozsmarować. Kawałki ciasta obficie posypać mąką. Rozwałkować cienko na placek ok 24 cm. Układać placki na posmarowanej folii i złożyć jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić na miesiąc.
Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar mąki. Wyłożyć sos pomidorowy, rozprowadzić łyżką . Nałożyć nieco mozzarelli i porwanych liści bazylii. W przepisie podano aby wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut.
Ciasto wyrabiałam w robocie.Swoją pizzę piekłam na kamieniu , wcześniej nagrzewającym się przez ok 40 min w piekarniku nastawionym na 250 st. i ułożonym na najniższej półce. Placki pizzy układałam na papierze do pieczenia , i razem z papierem zsuwałam na kamień. Po 3-4 minutach, papier spod pizzy wyciagałam a placek piekł się przez kolejne 3-4 minuty.
Ciasto wychodzi cienkie i chrupiące.
Składniki
Ciasto
1 kg mąki chlebowej
0,5 l letniej wody
21 g suchych drożdży ( 3 torebki po 7 g)
ok 3 łyżeczek soli
1 łyżeczka cukru
oliwa
Sos
puszka pokrojonych pomidorów
sól i pieprz
kilka ząbków czosnku
oliwa
oregano
cebula pokrojona w kostkę
Dodatki - np. mozzarella i liście bazylii
Przygotowanie
Przygotować sos:
Pomidory wraz z sokiem przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęsty
Wyrobić ciasto:
Metoda pierwsza tradycyjna: Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut.
Metoda druga: Mąkę przesiać , wsypać do misy robota,dodać pozostałe składniki i wyrabiać hakiem aż do dobrego połączenia składników. Połączone wyrabiać kolejne 4-5 minut. Wyjąć z misy
Z ciasta uformować wałek i podzielić na 8 porcji. Przygotować 8 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco oliwy i rozsmarować. Kawałki ciasta obficie posypać mąką. Rozwałkować cienko na placek ok 24 cm. Układać placki na posmarowanej folii i złożyć jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić na miesiąc.
Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar mąki. Wyłożyć sos pomidorowy, rozprowadzić łyżką . Nałożyć nieco mozzarelli i porwanych liści bazylii. W przepisie podano aby wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut.
Ciasto wyrabiałam w robocie.Swoją pizzę piekłam na kamieniu , wcześniej nagrzewającym się przez ok 40 min w piekarniku nastawionym na 250 st. i ułożonym na najniższej półce. Placki pizzy układałam na papierze do pieczenia , i razem z papierem zsuwałam na kamień. Po 3-4 minutach, papier spod pizzy wyciagałam a placek piekł się przez kolejne 3-4 minuty.
sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki , cebula , szynka serrano |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam