Pasteis de natas
Pyszne budyniowe ciasteczka portugalskie, doskonały dodatek do małej kawy. Przepis pochodzi z tej strony
Składniki: 12 pasteis de nata
ok 450 g ciasta francuskiego
Na nadzienie:
500 ml śmietany 18%
200 g cukru
8 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
Kawałek skórki z cytryny otarty
Przygotowanie:
ciasto francuskie cienko rozwałkować , wyciąć koła większe niż foremki (piekłam w formie do mufinek średniej wielkości)
Krążkami ciasta wyłożyć dno i boki foremek, nie trzeba smarować masłem bo ciasto jest wystarczająco tłuste .Delikatnie odciąć nadmiar ciasta
Krem
wymieszać wszystkie składniki nadzienia w garnku. Postawić na gazie i cały czas ubijając , doprowadzić do wrzenia.Po chwili krem zgęstnieje.
Garnek odstawić na bok, przykryć folią spożywczą i poczekać aż przestygnie
W tym czasie nagrzać piekarnik do najwyższej temperatury - 260 º (ja piekłam w 250º)
Wypełnić formy z ciasta kremem prawie do samego wierzchu i piec przez 15 minut aż do ciemnego brązu . Ze względu na różnice w piekarnikach warto sprawdzać co jakiś czas stan wypieczenia
Wyjąć z piekarnika , niech chwilę przestygnią ,a następnie delikatnie wyciągnąć z formy , pomagając sobie nożykiem . Posypać cukrem pudrem lub dużą ilością cynamonu.
Oryginalny przepis z książki " cozinha tradicional Portuguesa "
Składniki: 12 pasteis de nata
ok 450 g ciasta francuskiego
Na nadzienie:
500 ml śmietany 18%
200 g cukru
8 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
Kawałek skórki z cytryny otarty
Przygotowanie:
ciasto francuskie cienko rozwałkować , wyciąć koła większe niż foremki (piekłam w formie do mufinek średniej wielkości)
Krążkami ciasta wyłożyć dno i boki foremek, nie trzeba smarować masłem bo ciasto jest wystarczająco tłuste .Delikatnie odciąć nadmiar ciasta
Krem
wymieszać wszystkie składniki nadzienia w garnku. Postawić na gazie i cały czas ubijając , doprowadzić do wrzenia.Po chwili krem zgęstnieje.
Garnek odstawić na bok, przykryć folią spożywczą i poczekać aż przestygnie
W tym czasie nagrzać piekarnik do najwyższej temperatury - 260 º (ja piekłam w 250º)
Wypełnić formy z ciasta kremem prawie do samego wierzchu i piec przez 15 minut aż do ciemnego brązu . Ze względu na różnice w piekarnikach warto sprawdzać co jakiś czas stan wypieczenia
Wyjąć z piekarnika , niech chwilę przestygnią ,a następnie delikatnie wyciągnąć z formy , pomagając sobie nożykiem . Posypać cukrem pudrem lub dużą ilością cynamonu.
Oryginalny przepis z książki " cozinha tradicional Portuguesa "
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam