kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato
Przepis znalazłam na greckim forum GW . Podał go Jacek1f z którego przepisów często korzystam gdy najdzie mnie ochota na coś w greckim stylu.
Kurczak jest dobry ale tak na prawdę, mnie najbardziej smakują te cytrynowe, pieczone ziemniaki. A zaletą tego dania jest też to, że i mięso i ziemniaki w jednym garze i czasie się robią, a to bardzo wygodne w przypadku np gości.
składniki 4 porcje
5-6 średnich ziemniaków *
4 podudzia kurczaka **
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
6 łyżek białego wina
2 szklanki wywaru drobiowego
sok z 1 cytryny
otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz cytrynowy
* Dałam zdecydowanie więcej bo są naprawdę bardzo smaczne
** Dla głodomorów dodać jeszcze 4 nóżki
przygotowanie:
Kurczak jest dobry ale tak na prawdę, mnie najbardziej smakują te cytrynowe, pieczone ziemniaki. A zaletą tego dania jest też to, że i mięso i ziemniaki w jednym garze i czasie się robią, a to bardzo wygodne w przypadku np gości.
składniki 4 porcje
5-6 średnich ziemniaków *
4 podudzia kurczaka **
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
6 łyżek białego wina
2 szklanki wywaru drobiowego
sok z 1 cytryny
otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz cytrynowy
* Dałam zdecydowanie więcej bo są naprawdę bardzo smaczne
** Dla głodomorów dodać jeszcze 4 nóżki
przygotowanie:
ziemniaki obrać zalać posoloną wodą i gotować ok. 10 minut.(od zagotowania)
Podgotowane,jeszcze twarde ziemniaki odcedzić i pokroić w plastry . 2/3 Rozłożyć na dnie
naczynia żaroodpornego, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.
Kurczaka oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Obsmażyć mięso z obu stron.
Gdy lekko się zrumieni - wyjąć i ułożyć na ziemniakach. Na wierzchu ułożyć pozostałe ziemniaki
Do rozgrzanego tłuszczu dodać 2 łyżki mąki, smażyć przez ok minutę,energicznie mieszając.
Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową.
Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie).
W połowie czasu pieczenia, obrócić mięso, polać sosem
Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia.
Posypać siekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam