kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato

Przepis znalazłam na greckim forum GW . Podał go Jacek1f z którego przepisów często korzystam gdy najdzie mnie ochota na coś w greckim stylu.
Kurczak jest dobry ale tak na prawdę, mnie najbardziej smakują te cytrynowe, pieczone ziemniaki. A zaletą tego dania jest też to, że i mięso i ziemniaki w jednym garze i czasie się robią, a to bardzo wygodne w przypadku np gości.





składniki 4 porcje
5-6 średnich ziemniaków *
4 podudzia kurczaka **
1 łyżka oliwy 
1 łyżka masła 
2 łyżki mąki 
6 łyżek białego wina 
2 szklanki wywaru drobiowego 
sok z 1 cytryny 
otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 
1 łyżeczka mielonego cynamonu 
1 łyżeczka miodu 
sól, pieprz cytrynowy 


* Dałam zdecydowanie więcej bo są naprawdę bardzo smaczne
** Dla głodomorów dodać jeszcze 4 nóżki

przygotowanie:
ziemniaki obrać zalać posoloną wodą  i gotować ok. 10 minut.(od zagotowania)

Podgotowane,jeszcze twarde ziemniaki odcedzić  i pokroić w plastry . 2/3 Rozłożyć  na dnie 

naczynia żaroodpornego, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.

Kurczaka oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Obsmażyć mięso z obu stron. 
Gdy lekko się zrumieni - wyjąć i ułożyć  na ziemniakach. Na wierzchu ułożyć pozostałe ziemniaki
Do rozgrzanego tłuszczu dodać 2 łyżki mąki,  smażyć przez ok minutę,energicznie mieszając.
Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. 
Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. 
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie). 
W połowie czasu pieczenia, obrócić mięso, polać sosem 


Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia. 

Posypać siekaną natką pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary