Kaczka w sosie śliwkowym
Przepis Karola Okrasy, Bardzo smaczna wersja kaczki
składniki 4 porcje
1 kaczka (lub 2 udka i 2piersi)
80 g suszonych śliwek bez pestek
200 g świeżych śliwek węgierek bez pestek
ok 70 ml sosu sojowego
ok 70 ml miodu
1/2 ostrej papryczki
niewielka ilość oliwy z oliwek
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
50 ml octu balsamicznego
4 ząbki czosnku
kolendra świeża lub suszona
trawa cytrynowa ( nie jest niezbędna)
przygotowanie
piekarnik nagrzać do 170 stopni
marynata
składniki 4 porcje
1 kaczka (lub 2 udka i 2piersi)
80 g suszonych śliwek bez pestek
200 g świeżych śliwek węgierek bez pestek
ok 70 ml sosu sojowego
ok 70 ml miodu
1/2 ostrej papryczki
niewielka ilość oliwy z oliwek
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
50 ml octu balsamicznego
4 ząbki czosnku
kolendra świeża lub suszona
trawa cytrynowa ( nie jest niezbędna)
przygotowanie
piekarnik nagrzać do 170 stopni
marynata
Do garnka wlewać miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy.
Dodać sok z 1 cytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu.
kaczka
Kaczkę wyjąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowania
Z kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem końcówki kości. Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar.
Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.
Na marynatę wyłożyć mięso skórą do góry, dodać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową .
Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze pół godziny
Po upieczeniu, kaczkę wyjąć z naczynia i odłożyć na bok ( możemy okryć ją folią żeby nie wystygła) Z powstałego sosu odłowić owoce, wrzucić do blendera, dodać nieco marynaty i tłuszczu który wytopił się podczas pieczenia. Miksować . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku.
Kaczkę przybrać świeżą kolendrą, podawać z ryżem lub chińskim makaronem, sos podać w osobnej miseczce.
Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam