hummus
Podpatrzone na jakimś forum. Dobry dodatek do pity ale i do bagietki, świeżych warzyw
składniki
1 szklanka suszonej ciecierzycy
2-3 duże ząbki czosnku
sok z 2 limonek lub z cytryny
4 duże łyżki tahini - pasty sezamowej
oliwa z oliwek
sól
soda oczyszczona
przygotowanie
W wieczór poprzedzający robienie humusu , zalać 1 szkl. suchej cieciorki sporą ilością wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczyć przez noc, nie dłużej niż dobę. Następnego dnia cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą wodą , dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości , ok 40 min. Wody nie solić, wywar z gotowania zachować
składniki
1 szklanka suszonej ciecierzycy
2-3 duże ząbki czosnku
sok z 2 limonek lub z cytryny
4 duże łyżki tahini - pasty sezamowej
oliwa z oliwek
sól
soda oczyszczona
przygotowanie
W wieczór poprzedzający robienie humusu , zalać 1 szkl. suchej cieciorki sporą ilością wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczyć przez noc, nie dłużej niż dobę. Następnego dnia cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą wodą , dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości , ok 40 min. Wody nie solić, wywar z gotowania zachować
Odcedzoną cieciorkę i wywar ostudzić.
Czosnek posiekać, włożyć do wysokiego naczynia , dodać część soku z limonki lub cytryny, posolić i zmiksować blenderem. Po trochu dodawać ugotowaną ciecierzycę. a Pozostały sok dodawać stopniowo aby humus nie był zbyt kwaśny. Jeżeli całość wydaje nam się zbyt gęsta , dodajemy nieco wywaru z gotowania ciecierzycy.
Na koniec dodajemy tahini i oliwę z oliwek i miksujemy na kremową masę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.
Gotowy hummus wkładamy na co najmniej 1/2 godziny do lodówki. Przed podaniem polałam jeszcze oliwą i posypałam sumakiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam