groszek po florencku
Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku Bardzo smaczny dodatek !
składniki
250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,)
4 plasterki cienko pokrojonego boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki
przygotowanie:
składniki
250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,)
4 plasterki cienko pokrojonego boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki
przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojony boczek i mieszając smażyć aż się zarumieni, a tłuszcz z boczku się wytopi. Dodać groszek, doprawić solą i pierzem, Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć razem. Dodać tyle wody, aby przykryć groszek. Gotować bez przykrycia aż cały płyn wyparuje, przez około 10 minut.
Dodać natkę pietruszki, wymieszać i podawać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam