gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki chyba nieco rzadziej robione niż te z ryżem, a są może nawet smaczniejsze
składniki ( wyszło 16 gołąbków)
Duża główka białej kapusty
200 g kaszy gryczanej prażonej , ugotowanej na wpół miękko *
500 g mięsa wieprzowego , zmielonego
grzyby suszone, od 1/2- do 1 szklanki
duża cebula
sól, pieprz
* proporcje kaszy i mięsa można zmieniać dowolnie
przygotowanie
Grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości - używam szybkowaru, co znacznie przyspiesza gotowanie. Po ugotowaniu , grzyby odcedzić , posiekać , wywar zachować .
Równocześnie przygotować kapustę. Wyciąć głąb, kapustę włożyć do dużego garnka i zalać gotującą się wodą . Chwilę pogotować i zdjąć wierzchnie warstwy liści, po paru minutach zdjąć kolejne warstwy i tak aż do końca. Czasem stwierdzam, że liście nie są jeszcze wystarczająco sparzone czyli nie są wystarczająco miękkie do zawijania - wkładam je wtedy jeszcze na parę minut do wrzątku. Lubię dużą kapustę , duże liście dzielić można na dwie części wycinając grubszy nerw liścia, i z jednego liścia robić 2 gołąbki.( Jeżeli kapusta jest mniejsza i z jednego liścia robimy jeden gołąbek, ścinam gruby nerw kapuściany na płasko.)
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Wymieszać z posiekanymi grzybami, kaszą gryczaną , dodać zmielone, surowe mięso, doprawić solą i pieprzem.
Na liściu układać sporą łyżkę farszu (ilość farszu zależy od wielkości liścia i wielkości gołąbków które chcemy zrobić ) , zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki zalać wywarem z grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne.
Podawać z sosem z pieczenia i polane masłem.
Duża główka białej kapusty
200 g kaszy gryczanej prażonej , ugotowanej na wpół miękko *
500 g mięsa wieprzowego , zmielonego
grzyby suszone, od 1/2- do 1 szklanki
duża cebula
sól, pieprz
* proporcje kaszy i mięsa można zmieniać dowolnie
przygotowanie
Grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości - używam szybkowaru, co znacznie przyspiesza gotowanie. Po ugotowaniu , grzyby odcedzić , posiekać , wywar zachować .
Równocześnie przygotować kapustę. Wyciąć głąb, kapustę włożyć do dużego garnka i zalać gotującą się wodą . Chwilę pogotować i zdjąć wierzchnie warstwy liści, po paru minutach zdjąć kolejne warstwy i tak aż do końca. Czasem stwierdzam, że liście nie są jeszcze wystarczająco sparzone czyli nie są wystarczająco miękkie do zawijania - wkładam je wtedy jeszcze na parę minut do wrzątku. Lubię dużą kapustę , duże liście dzielić można na dwie części wycinając grubszy nerw liścia, i z jednego liścia robić 2 gołąbki.( Jeżeli kapusta jest mniejsza i z jednego liścia robimy jeden gołąbek, ścinam gruby nerw kapuściany na płasko.)
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Wymieszać z posiekanymi grzybami, kaszą gryczaną , dodać zmielone, surowe mięso, doprawić solą i pieprzem.
Na liściu układać sporą łyżkę farszu (ilość farszu zależy od wielkości liścia i wielkości gołąbków które chcemy zrobić ) , zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki zalać wywarem z grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne.
Podawać z sosem z pieczenia i polane masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam