Eskalopki cielęce z szynką parmeńską i szałwią - Saltimbocca alla romana
szybki i efektowny pomysł na cielęce sznycle. Inspiracją był przepis z Italia od kuchni
podawałam z podsmażonymi ziemniakami i sałatką z cukinii
składniki : dla 4 osób
8 cienkich sznycli cielęcych- po 2 na osobę
8 plasterków szynki parmeńskiej
8 liści szałwii
kieliszek białego wina
sól
oliwa + masło do smażenia
Przygotowanie
Sznycle można lekko rozbić tłuczkiem. Na każdym układać plaster szynki i duży liść szałwii. Spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć sznycle po parę minut z każdej strony zaczynając od strony z szałwią . Przyprawić pieprzem, ewentualnie nieco posolić Wlewamy wino i dusimy do czasu częściowego zredukowania płynu. Czas duszenia zależy od grubości mięsa. Gotowe sznycle podajemy polane masłem na którym się smażyły
podawałam z podsmażonymi ziemniakami i sałatką z cukinii
składniki : dla 4 osób
8 cienkich sznycli cielęcych- po 2 na osobę
8 plasterków szynki parmeńskiej
8 liści szałwii
kieliszek białego wina
sól
oliwa + masło do smażenia
Przygotowanie
Sznycle można lekko rozbić tłuczkiem. Na każdym układać plaster szynki i duży liść szałwii. Spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć sznycle po parę minut z każdej strony zaczynając od strony z szałwią . Przyprawić pieprzem, ewentualnie nieco posolić Wlewamy wino i dusimy do czasu częściowego zredukowania płynu. Czas duszenia zależy od grubości mięsa. Gotowe sznycle podajemy polane masłem na którym się smażyły
wygląda beznadziejni, przypalone itd
OdpowiedzUsuńDziękuję za bardzo wartościowy komentarz! Pozdrawiam serdecznie
Usuń