Burger z bekonem , serem, i szybkim sosem pomidorowym
Naprawdę świetny przepis na wołowe burgery. Podpatrzony kiedyś w angielskim programie Perfect (Ideał). Przepis znalazłam tutaj
składniki na 4 burgey
Na burger:
500 g chudej mielonej wołowiny
70 g świeżej tartej bułki
1 drobno posiekana szalotka
2 łyżki kaparów, opłukanych i posiekanych ( nie płukałam)
4 ciabatty lub bułki do burgerów ( użyłam bułek z przepisu na bułki hamburgerowe )
8 plastrów wędzonego boczku
4 plastry cheddaru
1 pomidor pokrojony w plastry3-4 listki sałaty
Na sos:
olej do smażenia
2 czerwone cebule, drobno posiekane
10 pomidorów, drobno posiekanych ( użyłam krojonych pomidorów z puszki)
150 g cukru demerara
150 ml czerwonego octu winnego
1 laska cynamonu
tabasco do smaku
wykonanie
Burgery:
w dużej misce wymieszać mielone mięso z tartą bułką, szalotką i kaparami. Obficie doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Uformować burgery - najczęściej robię to przy pomocy formy do burgerów, mają wtedy taką samą wielkość i grubość. Z tej porcji mięsa na ogół robię 4 burgery .Mięso przełożyć folią kuchenną , całość zawinąć i na kilka godzin włożyć do lodówki.
Sos pomidorowy:
na patelni rozgrzać nieco oleju i smażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać pomidory i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, ocet, cynamon i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 20 minut. Doprawić tabasco, solą, pieprzem, odstawić do ostudzenia.
Na patelnię wlać nieco oleju i rozgrzać do średniej temperatury. Smażyć kotleciki po ok 5 minut z każdej strony*. Będzie tochę dymu.
W międzyczasie podgrzajć bułki w piekarniku, a boczek usmażyć na chrupko.
Przełożyć burgery na blaszkę do pieczenia, na każdym położyć plasterek sera, umieścić na chwilę pod grillem aż ser się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę.
Spodnią połowę bułki posmarować sosem, położyć na niej plaster pomidora, następnie kotlet drugi plaster pomidora, sałatę i boczek **. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z sosem pomidorowym.
* takie burgery można również upiec w piekarniku ( 190 stopni, burgery na blaszkę lekko spryskać oliwą , po ok 5 min z każdej strony), ale moim zdaniem najlepsze są z grilla. Są dużo bardziej soczyste niż te smażone czy pieczone.
** Dodatki oczywiście można zmieniać zgodnie z upodobaniami, ja lubię dodać małosolne ogórki
składniki na 4 burgey
Na burger:
500 g chudej mielonej wołowiny
70 g świeżej tartej bułki
1 drobno posiekana szalotka
2 łyżki kaparów, opłukanych i posiekanych ( nie płukałam)
4 ciabatty lub bułki do burgerów ( użyłam bułek z przepisu na bułki hamburgerowe )
8 plastrów wędzonego boczku
4 plastry cheddaru
1 pomidor pokrojony w plastry3-4 listki sałaty
Na sos:
olej do smażenia
2 czerwone cebule, drobno posiekane
10 pomidorów, drobno posiekanych ( użyłam krojonych pomidorów z puszki)
150 g cukru demerara
150 ml czerwonego octu winnego
1 laska cynamonu
tabasco do smaku
wykonanie
Burgery:
w dużej misce wymieszać mielone mięso z tartą bułką, szalotką i kaparami. Obficie doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Uformować burgery - najczęściej robię to przy pomocy formy do burgerów, mają wtedy taką samą wielkość i grubość. Z tej porcji mięsa na ogół robię 4 burgery .Mięso przełożyć folią kuchenną , całość zawinąć i na kilka godzin włożyć do lodówki.
Sos pomidorowy:
na patelni rozgrzać nieco oleju i smażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać pomidory i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, ocet, cynamon i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 20 minut. Doprawić tabasco, solą, pieprzem, odstawić do ostudzenia.
Na patelnię wlać nieco oleju i rozgrzać do średniej temperatury. Smażyć kotleciki po ok 5 minut z każdej strony*. Będzie tochę dymu.
W międzyczasie podgrzajć bułki w piekarniku, a boczek usmażyć na chrupko.
Przełożyć burgery na blaszkę do pieczenia, na każdym położyć plasterek sera, umieścić na chwilę pod grillem aż ser się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę.
Spodnią połowę bułki posmarować sosem, położyć na niej plaster pomidora, następnie kotlet drugi plaster pomidora, sałatę i boczek **. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z sosem pomidorowym.
* takie burgery można również upiec w piekarniku ( 190 stopni, burgery na blaszkę lekko spryskać oliwą , po ok 5 min z każdej strony), ale moim zdaniem najlepsze są z grilla. Są dużo bardziej soczyste niż te smażone czy pieczone.
** Dodatki oczywiście można zmieniać zgodnie z upodobaniami, ja lubię dodać małosolne ogórki
Bardzo fajny przepis. Osobiście będę eksperymentował z przyprawami tak, żeby ten burger jak najdokładniej odzwierciedlał smak tych serwowanych w roadamerican, ponieważ to są moje ulubione dania :) Ogólnie rzecz biorąc nie sądziłem nigdy, że znajdzie się ktoś, kto zrobi burgera tak dobrze jak Ty. Jak do tej pory każdy przepis, na który trafiałem był kiepski. Pozdrawiam i życzę dalszych inspiracji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Burgery wszelakie bardzo lubię, a najbardziej letnią porą z grilla - takie są najlepsze! Pozdrawiam!
Usuń