Bułki hambugerowe
Kiedy chcę coś upiec, najczęściej korzystam z http://www.mojewypieki.com/
Nie zdarzyło mi się nigdy trafić na zły przepis. I oczywiście najbardziej podoba mi się wersja "dla maszynistów" Przyznaję, zawsze z tej wersji korzystam więc ciasto tradycyjne nie było przeze mnie testowane - ale tylko dlatego że wygodna jestem!
Bułki hamburgerowe z tego przepisu są pyszne i kiedy tylko wiem ,że mięso na hamburgery czeka w lodówce - piekę je.
Tak więc cytując :
składniki ( 8 dużych bułek ):
3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła roztopionego i wystudzonego
1 1/2 łyżki cukru (daję mniej - 1 łyżeczkę )
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka (4 g ) drożdży instant lub 8 g świeżych
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
dodatkowo
1 żółtko
łyżka mleka
sezam do posypania
wykonanie
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki . Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Nie zdarzyło mi się nigdy trafić na zły przepis. I oczywiście najbardziej podoba mi się wersja "dla maszynistów" Przyznaję, zawsze z tej wersji korzystam więc ciasto tradycyjne nie było przeze mnie testowane - ale tylko dlatego że wygodna jestem!
Bułki hamburgerowe z tego przepisu są pyszne i kiedy tylko wiem ,że mięso na hamburgery czeka w lodówce - piekę je.
Tak więc cytując :
składniki ( 8 dużych bułek ):
3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła roztopionego i wystudzonego
1 1/2 łyżki cukru (daję mniej - 1 łyżeczkę )
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka (4 g ) drożdży instant lub 8 g świeżych
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
dodatkowo
1 żółtko
łyżka mleka
sezam do posypania
wykonanie
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki . Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.
w maszynie do chleba
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam