Ciepłe grzanki z sardynkami na śniadanie
Sardynki w oleju bardzo lubię, często jem je z chlebem lub bez.
Ale nie zdarzyło mi się do tej pory przygotowywać z nimi ciepłych grzanek.
Użyłam żytniego, domowego chleba. Jeżeli wolicie pszenne pieczywo - też będzie pysznie!
Bardzo polecam!
Ciepłe grzanki z sardynkami - przepis
składniki
- 2 kromki żytniego chleba
- 1 puszka ( 120 g ) sardynek w oliwie z oliwek, odsączone
- 1 czubata łyżeczka kaparów, odsączonych
- 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
dodatkowo
- duża garść młodych liści szpinaku lub rukoli
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ocet balsamiczny
- tabasco - opcjonalnie
- kolendra do posypania
przygotowanie
Przygotować grzanki. Chleb opiec w tosterze lub w piekarniku pod grillem - aż lekko się zrumieni z obu stron
Sardynki przełożyć razem z olejem do miseczki, rozgnieść, dodać kapary.
Rozłożyć pastę równomiernie na chlebie.
Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków, posypać pieprzem.
Wstawić do piekarnika pod grill na ok 2 minuty, lub do czasu aż ryby będą gorące.
Gotowe grzanki przełożyć na talerz.
Rukolę lub szpinak umyć, osuszyć, ułożyć obok chleba.
Polać oliwą, skropić octem balsamicznym i tabasco.
Wszystko posypać kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam