Ziemniaczane spiralki


Przepis na te spiralki mignął mi kiedyś w internecie. Wyglądały bardzo smakowicie, a że  wszystko co w głębokim tłuszczu smażone lubię, więc jak tylko nadarzyła się okazja, spiralki wykonałam. 

Bardzo są smaczne i efektowne. Najlepsze zaraz po usmażeniu. 

Do podgryzania z dowolnym, ulubionym sosem. 

Dodatek mąki ziemniaczanej powoduje, że w środku mają konsystencję przypominającą kluski śląskie. To świetny pomysł na zużycie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. 

Z tej porcji wyszło mi 5 sporych sztuk

Bardzo polecam!

Inspiracja Taste Life


Ziemniaczane spiralki  - przepis

SKŁADNIKI

ciasto 

  • ok 300 g ugotowanych ziemniaków ( ok 450 g surowych nieobranych)
  • 2 łyżki startego twardego sera (dałam parmezan)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

dodatkowo

  • Olej roślinny do smażenia
  • Pietruszka do posypania

PRZYGOTOWANIE

Jajko rozbić, roztrzepać w miseczce. 

Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków,  umieścić  w dużej misce. 

Dodać starty ser, mąkę ziemniaczaną, mleko, sól i pieprz. 

Wymieszać widelcem, dodać roztrzepane jajo i mieszać aż wszystko dobrze się połączy. 

Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem.  

Nałożyć masę do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej. Końcówkę rękawa lub torebki przyciąć tak aby powstał otwór ok 1 -  1.5 cm średnicy. 

Do głębokiej patelni nalać olej (tyle, aby ciasto mogło swobodnie pływać) i dobrze rozgrzać (używam  woka, to wygodny sposób na smażenie w głębokim tłuszczu, nie trzeba zużywać go wtedy zbyt dużo) 

Na rozgrzany olej wycisnąć ciasto kartoflane formując je w formie spiralek. 

Smażyć  po 2-3 sztuki na raz,  na złoty kolor z obu stron.

Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. 

Podawać  gorące lub ciepłe posypane natką pietruszki. Smacznego!






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary