Ziemniaczane spiralki
Przepis na te spiralki mignął mi kiedyś w internecie. Wyglądały bardzo smakowicie, a że wszystko co w głębokim tłuszczu smażone lubię, więc jak tylko nadarzyła się okazja, spiralki wykonałam.
Bardzo są smaczne i efektowne. Najlepsze zaraz po usmażeniu.
Do podgryzania z dowolnym, ulubionym sosem.
Dodatek mąki ziemniaczanej powoduje, że w środku mają konsystencję przypominającą kluski śląskie. To świetny pomysł na zużycie nadmiaru ugotowanych ziemniaków.
Z tej porcji wyszło mi 5 sporych sztuk
Bardzo polecam!
Inspiracja Taste Life
Ziemniaczane spiralki - przepis
SKŁADNIKI
ciasto
- ok 300 g ugotowanych ziemniaków ( ok 450 g surowych nieobranych)
- 2 łyżki startego twardego sera (dałam parmezan)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo
- Olej roślinny do smażenia
- Pietruszka do posypania
PRZYGOTOWANIE
Jajko rozbić, roztrzepać w miseczce.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce.
Dodać starty ser, mąkę ziemniaczaną, mleko, sól i pieprz.
Wymieszać widelcem, dodać roztrzepane jajo i mieszać aż wszystko dobrze się połączy.
Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Nałożyć masę do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej. Końcówkę rękawa lub torebki przyciąć tak aby powstał otwór ok 1 - 1.5 cm średnicy.
Do głębokiej patelni nalać olej (tyle, aby ciasto mogło swobodnie pływać) i dobrze rozgrzać (używam woka, to wygodny sposób na smażenie w głębokim tłuszczu, nie trzeba zużywać go wtedy zbyt dużo)
Na rozgrzany olej wycisnąć ciasto kartoflane formując je w formie spiralek.
Smażyć po 2-3 sztuki na raz, na złoty kolor z obu stron.
Usmażone osączyć na ręczniku papierowym.
Podawać gorące lub ciepłe posypane natką pietruszki. Smacznego!
Super pomysł, muszę spróbować
OdpowiedzUsuń