Gołąbki z kaszą gryczaną z szybkowaru
Szybkowar nadal często jest uruchamiany. Coraz bardziej go doceniam.
Dzisiaj gołąbki. Niestety garnek nie przyspieszy nam szykowania, ale znacząco skróci czas gotowania. Gołąbki wyszły bardzo smaczne, mimo że, moim zdaniem, smak kapusty jest nieco inny niż tej szykowanej tradycyjnie.
Zrobiłam klasyczny, pomidorowy sos, do zagęszczenia użyłam mąki kukurydzianej. Polecam!
Gołąbki z kaszą gryczaną z szybkowaru - przepis
składniki
- duża główka białej kapusty
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
- 500 g mięsa wieprzowego , zmielonego
- duża cebula
- sól, pieprz
- ok 800 ml wywaru ( u mnie wywar z kurczaka)
do sosu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( lub do smaku)
- 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
- śmietana - opcjonalnie
- sól, pieprz
* proporcje kaszy i mięsa można zmieniać dowolnie
przygotowanie
Przygotować kapustę. Wyciąć głąb, kapustę włożyć do dużego garnka i zalać gotującą się wodą . Chwilę pogotować i zdjąć wierzchnie warstwy liści, po paru minutach zdjąć kolejne warstwy i tak aż do końca.
Jeżeli zdjęte liście nie są wystarczająco sparzone czyli nie są wystarczająco miękkie do zawijania - należy włożyć je jeszcze na parę minut do wrzątku.
Ściąć na płasko ostrym nożem grube nerwy liści, jeżeli liście są bardzo duże można je podzielić na pół wzdłuż nerwu i zrobić mniejsze gołąbki.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto.
W misce wymieszać kaszę gryczaną, zmielone, surowe mięso, podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
Na każdym liściu układać sporą łyżkę farszu (ilość farszu zależy od wielkości liścia i wielkości gołąbków które chcemy zrobić ). Zawinąć gołąbki ( jak je zawijać zobaczcie TUTAJ )
Każdy gołąbek obsmażyć na oleju po ok 2 min z każdej strony.
Na dnie szybkowaru położyć liść kapusty. Na nim ciasno ułożyć obsmażone gołąbki ( max do 3/4 wysokości garnka)
Zalać bulionem tak aby lekko przykrył gołąbki.
Szybkowar zamknąć. Ustawić wysokie ciśnienie i czas gotowania 15 minut.
Po wyłączeniu odczekać jeszcze przynajmniej 15 minut, a następnie wypuścić do końca parę i szybkowar otworzyć. Gołąbki powinny być miękkie.
Gołąbki przełożyć do miski a sos przelać na patelnię.
Dodać koncentrat, zagotować, wymieszać. Łyżkę mąki zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu. Gotować aż sos zgęstnieje. Jeżeli wydaje się nam za rzadki dodać więcej mąki. Doprawić solą i pieprzem.
Gołąbki podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!
Klasyczne połączenia bronią się same - tak jak kapuściane gołąbki w połączeniu z sosem pomidorowym! Choć bywają czasochłonne w przygotowaniu, zamieszczone zdjęcia motywują by od razu zabrać się za gotowanie. :)
OdpowiedzUsuń