Duszone filety z sandacza z soczewicą
Lekkie danie, do przygotowania w jednym naczyniu. Szybki obiad z bardzo smacznym sandaczem.
Użyłam gotowej soczewicy z puszki, co zaoszczędziło mi czasu. Ale oczywiście można wcześniej samemu ugotować soczewicę. Danie robiłam w woku, który dzięki swojej formie jest idealny do tego typu dań. Można użyć filetów z dowolnej białej ryby, ja tym razem kupiłam mrożonego sandacza, którego bardzo lubię. Jeżeli wolicie nieco ostrzejszą wersję, można soczewicę w trakcie gotowania doprawić niewielką ilością ostrej papryki w płatkach. Bardzo polecam!Duszone filety z sandacza z soczewicą - przepis
Składniki (2 porcje)
- 3 filety z sandacza ( ok 300 g) bez skóry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 małej cebuli - drobno posiekana
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- puszka (400g) brązowej soczewicy na parze
- 1 niewielka marchewka
- 200 ml bulionu warzywnego lub z kury
- 2 gałązki rozmarynu
- garść natki pietruszki, posiekanej
- sól, pieprz
przygotowanie
Filety, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. Jeżeli mamy filety ze skórą - skórę usunąć. (położyć filet na desce skórą do dołu, włożyć ostry nóż pomiędzy skórę i mięso, zaczynając od cieńszego końca, i ostrożnie odciąć skórę, )
Przygotowane filety można podzielić na pół.
Marchewkę obrać, pokroić w cienkie półplasterki
Łodygi selera obrać z włókien, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i seler, marchewkę, smażyć przez ok 5 minut, do czasu aż lekko zmiękną.
Dodać czosnek i rozmaryn, smażyć parę sekund, a następnie dodać soczewicę i bulion.
Wymieszać, zagotować.
Na soczewicy ułożyć filety z ryby, przyprawić pieprzem, solą i posypać częścią pietruszki.
Przykryć pokrywką, gotować na średnim ogniu ok 8 minut, lub do czasu aż ryba dobrze ugotowana (mięso stanie się białe i będzie się dobrze rozdzielać).
Soczewicę podzielić na 2 talerze, na niej ułożyć rybę, posypać pozostałą pietruszką.
Podawać z ćwiartką cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam