Pljeskawica - serbski burger
Pyszne burgery zrobione zgodnie ze wskazówkami Roberta Makłowicza. Jedyną przyprawą jest sól
Aby zmielone mięso zamarynować dodajemy sodę. Wołowina, po dodaniu sody i marynowaniu przez kilka dni, ma zupełnie inną konsystencję, niż znane nam burgery - po ugrillowaniu jest bardziej zwarta ale równocześnie miękka i soczysta. Trochę obawiałam się tego marynowania, ale zupełnie niepotrzebnie. Marynowałam przez trzy dni, podobno można nawet 15 ale aż tak odważna nie byłam. Może następnym razem potrzymam nieco dłużej. I może uda się zrobić więcej zdjęć :) Bardzo, bardzo polecam!
Pljeskawica - serbski burger - przepis
składniki na 4 burgery
- ok 500 g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki wody
do podania
- bułki do hamburgerów - opcjonalnie
przygotowanie
Wołowinę zmielić. Zmielone mięso dokładnie wymieszać w misce z sodą, solą i dwiema łyżkami zimnej wody. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 3 dni. Każdego dnia mięso mieszać jeden lub dwa razy dziennie, dodając łyżkę wody.
W dniu w którym mamy zamiar grillować wyjąć mięso z lodówki. Podzielić na 4 części. Uformować kulki, a następnie każdą z nich rozwałkować pomiędzy płatami folii spożywczej na cienkie placki - ok 0,5 cm grubości. Zostawić zawinięte w folię i wstawić do lodówki do czasu aż będziemy gotowi do grillowania.
Rozpalić grill. Przed położeniem mięsnych placków na ruszt, skropić je oliwą.
Grillować po ok 3 minuty z każdej strony.
Podawać z białym pieczywem i sałatką lub z pieczonymi ziemniakami (np takimi ).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam