Przypieczony bakłażan z fetą i olejem harissowym
Pyszny bakłażan zrobiony na podstawie przepisu Yotam'a Ottoleghi.
Zrobiłam jeden bakłażan i wystarczył on dla naszej dwójki. Nie miałam orzeszków piniowych, zastąpiłam je słonecznikiem. Nie dodałam też syropu klonowego (unikamy słodkiego) - i bez syropu sos był świetny, ale jeżeli syrop macie, to warto go dodać. Bakłażan, w zależności od wielkości i kształtu może piec się nieco dłużej, trzeba go po prostu pilnować odwracać w trakcie pieczenia, aby opiekł się równomiernie. Harissy są rózne, ja najbardziej lubię te w słoikach. Dodając ją do oliwy kierujcie się raczej własnymi upodobaniami i rodzajem harissy niż przepisem.Pomysł z fetą wymieszaną z mlekiem jest świetny - feta staje się puszysta, a polana ostrą oliwą jest rewelacyjna!
Bardzo polecam!
Przypieczony bakłażan z fetą i olejem harissowym - przepis
składniki (2 porcje)
- 1 bakłażan (ok 350g)
- oliwa do posmarowania
oliwa z przyprawami:
- ok 40 ml oliwy
- sól morska
- ok 2 łyżeczki harissy ( ostrej pasty paprykowej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
masa serowa
- 100g fety
- ok 30 ml tłustego mleka
do podania
- garść orzeszków piniowych, prażonych ( lub słonecznik)
- 1 łyżka koperku
- pita, (opcjonalnie)
przygotowanie
Bakłażan umyć, osuszyć, natrzeć oliwą. Patelnię grillową bardzo mocno nagrzać. Na rozgrzanej położyć bakłażan. Opiekać, obracając od czasu do czasu ok 20-25 minut. Skórka bakłażana zrobi się czarna a sam bakłażan będzie miękki. Upieczony bakłażan ułożyć na kratce aby przestygł.
Ostudzony ostrożnie obrać ze skórki - nie urywać ogonka. Obrany bakłażan przeciąć delikatnie z jednej strony wzdłuż. Rozłożyć, posypać solą. Ułożyć ponownie na kratce nad miseczką aby pozbyć się z bakłażana płynu.
Na talerzu lub w płytkiej misce wymieszać oliwę ( ok 40 ml) , sok z cytryny, syrop klonowy i harissę. Posolić.
W drugiej miseczce dokładnie rozetrzeć widelcem fetę z mlekiem.
Podanie
Na dużym talerzu rozprowadzić mieszankę fety i mleka - w środku mniej, na brzegach więcej. Bakłażan zanurzyć w oliwie z harissą, ułożyć na fecie. Pozostałą oliwą polać bakłażan i fetę.
Posypać prażonymi orzeszkami i koperkiem. Podawać np z podgrzaną pitą Smacznego!
zrobiłem raz , a dzisiaj powtarzam. Cudownie smaczne danie. Bakłazana wolę przypiec , jest bardziej wyrazisty. Super!
OdpowiedzUsuńFajnie! Ja też już parę razy robiłam :) Zerknij na cukinię z czosnkiem i pietruszką - też jest super!
Usuń