Cukinia z czosnkiem i pietruszką



Prosty pomysł na pyszną cukinię z czosnkiem czyli hiszpańska Calabacin al Ajillo. 

Przepis znalazłam na blogu Spain on a fork

Dzięki wcześniejszemu posoleniu i odstawieniu na pół godziny, pozbywamy się z cukinii nadmiaru wody. Tak przygotowana   nie wchłania dużo oliwy podczas smażenia, a po usmażeniu ma piękny kolor i znakomitą konsystencję. 

Jest pyszna i na ciepło i na zimno.  Będzie znakomitym dodatkiem np. do mięsa z grilla. Bardzo polecam!



Cukinia z czosnkiem i pietruszką - przepis

Składniki

  • 2 cukinie
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin - do smażenia
na mieszankę pietruszkowo- czosnkową:
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki natki pietruszki  ok 15 gram
  • sól morska i czarny pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy do smażenia

przygotowanie

Cukinie umyć osuszyć, nie obierać.
Pokroić w plastry gr 1 - 1,5 cm. Z obu stron posypać solą, włożyć na sito i odstawić na ok 30 minut, aby cukinie puściły wodę
Przygotować sos:
Obrane ząbki czosnku grubo posiekać. Pietruszkę pokroić. Czosnek i pietruszkę włożyć do moździerza, doprawić solą, wymieszać rozcierając, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

przygotowanie cukinii: 
Plastry cukinii przełożyć w jednej warstwie na papierowy ręcznik, przykryć z wierzchu i osuszyć.
Doprawić czarnym pieprzem tylko z jednej strony.
Dobrze rozgrzać patelnię, na rozgrzaną dodać 2 łyżki oliwy.
Na patelni ułożyć plastry cukinii, w jednej warstwie - smażyć aż ładnie się zrumieni, po ok 2 i 1/2 minuty z każdej strony. Jeżeli trzeba - smażyć cukinię partiami.

Po usmażeniu przełożyć cukinię na papierowy ręcznik, a na patelnię dodać łyżkę oliwy.
Dodać czosnek z pietruszką, smażyć mieszając ok 25 sekund.

Podanie
Osączone cukinie ułożyć na półmisku, równomiernie rozprowadzić na nich ziołową mieszankę
Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!. 




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary