Cukinia z czosnkiem i pietruszką
Prosty pomysł na pyszną cukinię z czosnkiem czyli hiszpańska Calabacin al Ajillo.
Przepis znalazłam na blogu Spain on a fork.
Dzięki wcześniejszemu posoleniu i odstawieniu na pół godziny, pozbywamy się z cukinii nadmiaru wody. Tak przygotowana nie wchłania dużo oliwy podczas smażenia, a po usmażeniu ma piękny kolor i znakomitą konsystencję.
Jest pyszna i na ciepło i na zimno. Będzie znakomitym dodatkiem np. do mięsa z grilla. Bardzo polecam!
Cukinia z czosnkiem i pietruszką - przepis
Składniki
- 2 cukinie
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin - do smażenia
na mieszankę pietruszkowo- czosnkową:
- 6 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki natki pietruszki ok 15 gram
- sól morska i czarny pieprz
- 1-2 łyżki oliwy do smażenia
przygotowanie
Cukinie umyć osuszyć, nie obierać.Pokroić w plastry gr 1 - 1,5 cm. Z obu stron posypać solą, włożyć na sito i odstawić na ok 30 minut, aby cukinie puściły wodę
Przygotować sos:
Obrane ząbki czosnku grubo posiekać. Pietruszkę pokroić. Czosnek i pietruszkę włożyć do moździerza, doprawić solą, wymieszać rozcierając, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
przygotowanie cukinii:
Plastry cukinii przełożyć w jednej warstwie na papierowy ręcznik, przykryć z wierzchu i osuszyć.
Doprawić czarnym pieprzem tylko z jednej strony.
Obrane ząbki czosnku grubo posiekać. Pietruszkę pokroić. Czosnek i pietruszkę włożyć do moździerza, doprawić solą, wymieszać rozcierając, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
przygotowanie cukinii:
Plastry cukinii przełożyć w jednej warstwie na papierowy ręcznik, przykryć z wierzchu i osuszyć.
Doprawić czarnym pieprzem tylko z jednej strony.
Dobrze rozgrzać patelnię, na rozgrzaną dodać 2 łyżki oliwy.
Na patelni ułożyć plastry cukinii, w jednej warstwie - smażyć aż ładnie się zrumieni, po ok 2 i 1/2 minuty z każdej strony. Jeżeli trzeba - smażyć cukinię partiami.
Po usmażeniu przełożyć cukinię na papierowy ręcznik, a na patelnię dodać łyżkę oliwy.
Dodać czosnek z pietruszką, smażyć mieszając ok 25 sekund.
Podanie
Osączone cukinie ułożyć na półmisku, równomiernie rozprowadzić na nich ziołową mieszankę
Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam