Polędwiczka wieprzowa w szybkowarze
\
Polędwiczka wieprzowa w szybkowarze - przepis
składniki
- ok 600 g - 1 szt polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki płatków papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
do sosu
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego (dowolnego rodzaju)
- 1 -2 małe cebule, posiekana
- 4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
do doprawienia
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka masła ( ok 15 g)
- 10 g mąki pszennej
przygotowanie
Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Położyć na desce. Przekroić w poprzek na 2-3 części.
W miseczce wymieszać wszystkie suche przyprawy. Posypać nimi polędwiczkę ze wszystkich stron - wetrzeć mieszankę w mięso.
Wlać dwie łyżki oliwy z oliwek do szybkowaru. Włączyć funkcję smażenia (saute). Gdy oliwa się rozgrzeje, włożyć polędwiczki i obsmażyć ze wszystkich stron - tak aby ładnie się zrumieniły.
Polędwiczki przełożyć do miseczki a do garnka wlać bulion. Drewnianą łyżką zeskrobać z dna pozostałości po smażeniu. Wyłączyć funkcję obsmażania. Do bulionu dodać posiekaną cebulę i czosnek, włożyć polędwiczki .
Zamknąć pokrywkę
Ustawić program mięso - ciśnienie wysokie, 19 minut.
Gdy program się zakończy, przycisnąć guzik uchylający zawór i wypuścić parę.
Zdjąć pokrywkę. Polędwiczki przełożyć do miseczki, przykryć folią aluminiową.
Ponownie włączyć program obsmażanie a do sosu dodać łyżkę sosu Worcestershire i masło dokładnie roztarte z mąką. Podgrzewać jeszcze chwilę - do czasu aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Polędwiczki pokroić w plastry, polać sosem i podawać z ziemniakami i zieloną sałatą. Smacznego!
Sam posiadam elektryczny szybkowar ale brakuje mi pomysłów jak go używać z sensem. Cieszę się że znajdę tu więcej przepisów :)
OdpowiedzUsuńPolędwiczka to dość delikatne i chude mięso, czy 19 minut to nie za długo? Pozdrawiam serdecznie
Też się tego obawiałam , Ale nie, bez obaw, było idealne! Jedyny problem to to, że szybko stygną, trzeba się więc spieszyć z szykowaniem sosu, albo wręcz po przygotowaniu sosu i pokrojeniu mięsa w plastry, jeszcze przez chwilę podgrzewać je w sosie. Również pozdrawiam:)
UsuńTa polędwiczka musi przepysznie smakować, martwi mnie tylko te 19 minut ale skoro piszesz że nie jest to za długo to chyba spróbuję je zrobić
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, ja szybkowar też dopiero testuję Mam nadzieję, że będzie smacznie :)
Usuń