Klopsy z białej kiełbasy w sosie pomidorowym
Klopsy z białej kiełbasy w sosie pomidorowym - przepis
składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)
na klopsiki:
ok 350 g surowej białej kiełbasy
Na sos:
400 g - puszka krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 średnia czerwona cebula
1-2 łyżki octu balsamicznego - do smaku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
do podania:
ryż , makaron
przygotowanie
Klopsy:
Kiełbasę obrać z flaka. Mięso włożyć do miski,.
Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 16 klopsów.
Na sporej patelni rozgrzać olej. Włożyć pulpety, obsmażać na średnim ogniu ze wszystkich stron ok 10 minut.
Usmażone pulpety przełożyć do miseczki, z patelni odlać nadmiar tłuszczu - pozostawić łyżkę.
Wrzucić cebulę, przez chwilę podsmażać, aby zmiękła. Dodać pomidory, czosnek, doprawić solą i pieprzem i octem.
Gotować przez ok 3-4 minuty na dużym ogniu, mieszając aby sos lekko odparował.
Dodać pulpety i podgrzewać wszystko na małym ogniu, jeszcze ok 10 - 15 minut, tak długo aż smaki w sosie dobrze się przegryzą, a pulpety będą w środku upieczone.
Podawać z ryżem lub makaronem, posypane natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam