Aromatyczna baranina z ciecierzycą z szybkowaru
Mam nową kuchenną zabawkę. Jakiś czas temu kupiłam wielofunkcyjny elektryczny szybkowar. I testuję, testuję, testuję. Jak na razie sprawdza się świetnie. Stary szybkowar bardzo lubiłam, ale ten daje tyle wygodnych możliwości! Tak więc pojawi się pewnie więcej dań ugotowanych w tej maszynie
Dzisiaj przepyszny barani gulasz z aromatycznymi przyprawami i ciecierzycą. Sycący, pachnący, wart zrobienia. W przepisie oryginalnym użyto jagnięciny. Ja zawsze wolę baraniną gdyż jest bardziej wyrazista, poza tym ostatnio jakoś nie po drodze mi z młodymi krówkami, świnkami i jagniątkami.
Zmniejszyłam ilość słodkiego dodatku - dodałam 1/2 łyżki ksylitolu, zamiast 2 - moim zdaniem w zupełności wystarczy. Bardzo polecam, mięso jest pyszne, sos znakomity!
Uwaga - podałam link do przykładowego elektrycznego garnka. Ja swój kupiłam w Lidlu
przepis oryginalny Feasting at home
baranina z ciecierzycą - przepis
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- ok 700 g baraniny beż kości - u mnie łopatka pokrojona w spore kostki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4-6 ząbków czosnku, grubo posiekanych
suche przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka nasion kminu ( lub dodatkowa mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki octu jabłkowego (lub octu z czerwonego wina)
- 1/2 łyżka miodu lub brązowego cukru ( dałam ksylitol)
- 1 1/4 szklanki wywaru mięsnego
- 1 puszka - 400 g- ciecierzycy - odsączona i opłukana
- 1/4 szklanki rodzynek lub suszonych moreli (posiekanych)
przydatne
przygotowanie
Włączyć garnek do prądu . Ustawić funkcję obsmażanie.
Wlać i rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok 3 minut aż lekko zmięknie.
Dodać pokrojone w kostkę mięso. Mieszając obsmażyć ze wszystkich stron.
Dodać czosnek, sól i pozostałe suche przyprawy. Smaż jeszcze przez chwilę, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć.
Dodać ocet, koncentrat pomidorowy, miód, wywar, ciecierzycę i rodzynki - wymieszać.
Zamknąć pokrywkę, ustawić program "gulasz"- ciśnienie wysokie i czas 50 minut, uruchomić.
Po zakończeniu programu można poczekać aż ciśnienie spadnie, lub wypuścić mechanicznie ( zgodnie z instrukcją)
Podawać z kaszą bulgur, ryżem lub kuskusem, posypane świeżą kolendrą lub pietruszką.
Przygotowanie tradycyjne
To danie można przygotować też w piekarniku
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok 3 minut aż lekko zmięknie. Dodać pokrojone w kostkę mięso. Mieszając obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać czosnek, sól i pozostałe suche przyprawy. Smaż jeszcze przez chwilę, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Na patelnię wlać bulion i ocet, zeskrobać smaki ze smażenia. Przelać do mięsa.
Dodać koncentrat pomidorowy, miód, ciecierzycę, rodzynki - wymieszać.
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 2 godzin - aż mięso będzie bardzo miękkie.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam