Aromatyczna baranina z ciecierzycą z szybkowaru


Mam nową kuchenną zabawkę. Jakiś czas temu kupiłam wielofunkcyjny elektryczny szybkowar. I testuję, testuję, testuję. Jak na razie sprawdza się świetnie. Stary szybkowar bardzo lubiłam, ale ten daje tyle wygodnych możliwości! Tak więc pojawi się pewnie więcej dań ugotowanych w tej maszynie

Dzisiaj przepyszny barani gulasz z aromatycznymi przyprawami i ciecierzycą. Sycący, pachnący, wart zrobienia. W przepisie oryginalnym użyto jagnięciny. Ja zawsze wolę baraniną gdyż jest bardziej wyrazista, poza tym ostatnio jakoś nie po drodze mi z młodymi krówkami, świnkami i jagniątkami.

Zmniejszyłam ilość słodkiego dodatku - dodałam 1/2 łyżki ksylitolu, zamiast 2 - moim zdaniem w zupełności wystarczy. Bardzo polecam, mięso jest pyszne, sos znakomity!

Uwaga - podałam link do przykładowego elektrycznego garnka. Ja swój kupiłam w Lidlu

przepis oryginalny  Feasting at home    



baranina z ciecierzycą - przepis

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub  masła 
  • ok 700 g baraniny beż kości - u mnie łopatka pokrojona w spore kostki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4-6 ząbków czosnku, grubo posiekanych

suche przyprawy:

    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżeczka mielonego kminu
    • 1 łyżeczka nasion kminu ( lub dodatkowa mielonego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki chili w płatkach

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4  szklanki octu jabłkowego (lub octu z czerwonego wina)
  • 1/2 łyżka miodu lub brązowego cukru ( dałam ksylitol)
  • 1 1/4 szklanki wywaru mięsnego
  • 1 puszka - 400 g- ciecierzycy - odsączona i opłukana
  • 1/4 szklanki rodzynek lub suszonych moreli (posiekanych)

przydatne

szybkowar elektryczny


przygotowanie

Włączyć garnek do prądu .  Ustawić funkcję obsmażanie.  

Wlać i  rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok 3 minut aż lekko zmięknie. 

Dodać pokrojone w kostkę mięso. Mieszając obsmażyć ze wszystkich stron. 

Dodać czosnek, sól i pozostałe suche przyprawy.  Smaż jeszcze przez chwilę, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć.

 Dodać ocet, koncentrat pomidorowy, miód, wywar, ciecierzycę i rodzynki - wymieszać.

Zamknąć pokrywkę, ustawić program  "gulasz"- ciśnienie wysokie i  czas 50 minut, uruchomić. 

Po zakończeniu programu można poczekać aż ciśnienie spadnie, lub wypuścić mechanicznie ( zgodnie z instrukcją)

Podawać z kaszą bulgur, ryżem lub kuskusem, posypane  świeżą kolendrą lub pietruszką.

Przygotowanie tradycyjne

To danie można przygotować też w piekarniku

Na patelni  rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok 3 minut aż lekko zmięknie. Dodać pokrojone w kostkę mięso. Mieszając obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać czosnek, sól i pozostałe suche przyprawy.  Smaż jeszcze przez chwilę, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Na patelnię wlać bulion i ocet, zeskrobać smaki ze smażenia. Przelać do mięsa.

Dodać  koncentrat pomidorowy, miód, ciecierzycę, rodzynki - wymieszać.

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 2 godzin - aż mięso będzie bardzo miękkie. 













.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary