Soczewica z warzywami i pesto
Bardzo smaczna soczewica z warzywami i bazyliowym pesto. Ponieważ korzystałam z puszek, przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka minut. Można oczywiście soczewicę ugotować, ale gotowanie zajmie wtedy więcej czasu. Tak zrobioną soczewicę podajmy z dużą ilością dowolnych zielonych dodatków - sałatą, fasolką lub z makaronem z cukinii. To dobra propozycja na bezmięsny obiad. Polecam
na podstawie przepisu ze strony You
Soczewica z warzywami i pesto - przepis
składniki - 2 porcje
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 średniej cebuli, obranej i drobno posiekanej
- 1 żółta lub czerwona papryka, pozbawiona nasion i pokrojona w około 2 cm kawałki
- 1/2 średniej cukinii, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
- 1 puszka ( 400 g) pomidorów - dałam pomidorków koktajlowych z puszki
- 1puszka (400g) soczewicy - odsączona
- 2 łyżki pesto bazyliowego
- 20 g drobno startego parmezanu - opcjonalnie
- sól, pieprz
przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, paprykę i cukinię. Smażyć, mieszając, przez ok 5 minut lub tak długo aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią.
Do warzyw dodać pomidory i sok z puszki. Mieszając, gotować przez ok 5 minut aby pomidory nieco zmiękły a sos trochę odparował.
Dodać soczewicę i pesto, podlać 2- 3 łyżkami wody, wymieszać. Gotować chwilę tak, aby soczewica dobrze się zagrzała. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu..
Na talerzu można posypać tartym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam