Kurczak pieczony z chorizo
Pyszny, aromatyczny kurczak, pieczony z ostrą paprykową chorizo i z cytrynami.
Jeżeli wolicie mniej ostry smak, wybierzcie chorizo łagodną. Do tak upieczonego kurczaka idealnie pasuje zielona sałata np z rukoli. Bardzo polecam!Na podstawie przepisu Jamiego Olivera
Kurczak pieczony z chorizo - przepis
Składniki
- Kurczak, zagrodowy - ok 1.5 kg
- ok 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę
- 2 cytryny
- 1 garść świeżej natki pietruszki lub kolendry ( użyłam kolendry)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 300 g kiełbasy iberyjskiej chorizo - u mnie ostra
- Oliwa z oliwek
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do do 220ºC. Pokrojone ziemniaki i dwie cytryny zalać wodą, zagotować, gotować przez 5 minut. Odcedzić, a cytryny nakłuć w kilku miejscach ostrym nożem.
Oderwać liście kolendry od łodyżek, odłożyć.
Kurczaka umyć i osuszyć. Nakłute cytryny włożyć do kurczaka, dodać kolendrowe łodyżki . Spiąć kurczaka wykałaczką, lekko posolić i doprawić pieprzem.
Chorizo pokroić w plasterki.
Odpowiedniej wielkości wysoką blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia - można go pognieść lub namoczyć wodą, będzie się lepiej układał. Na papierze ułożyć ziemniaki, doprawić je solą i pieprzem. Posypać plasterkami chorizo (2/3) Na ziemniakach ułożyć kurczaka piersiami do góry.
Posypać resztą chorizo i częścią kolendry. Skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, nie przykrywać. Piec ok 1 godziny 20 minut. Można po godzinie odwrócić kurczaka aby podpiec go od drugiej strony.
Kiedy kurczak jest upieczony ( ładnie zrumieniony, a po nakłuciu widelcem mięso jest miękkie i wydostaje się z niego przezroczysty płyn) wyjąć blachę z piekarnika. Kurczaka odłożyć na bok aby chwilą odpoczął - soki rozejdą się równomiernie po mięsie. Blaszkę z ziemniakami i chorizo włożyć ponownie do piekarnika, podpiekać chwilę tak aby ziemniaki stały się lekko chrupiące. Można włączyć grill.
Kurczaka podzieli na części, podawać z upieczonymi ziemniakami, plasterkami chorizo, skropionego sokami z pieczenia. Posypać pozostałą kolendrą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam