Śledzie korzenne po sułtańsku
Śledzie korzenne po sułtańsku - przepis
składniki
- 3 filety śledziowe ( najlepiej matiasy) - ok 250 g
- 1/2 szkl. oleju o neutralnym smaku i zapachu lub oliwy
- ok 5 g świeżego imbiru
- kawałek kory cynamonowej
- 3 goździki
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
sos
- ok 30 g obranych orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 1/4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki miodu ( lub więcej wg smaku)
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki majonezu
dodatkowo
- kilka drobno posiekanych orzechów włoskich
przygotowanie
Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki.
Imbir obrać drobno pokroić. Przyprawy włożyć do moździerza i lekko rozgnieść.
Olej wlać na małą patelnię, dodać rozgniecione przyprawy, podgrzewać na małym ogniu przez ok 5 - 10 minut - do czasu aż olej nabierze korzennego aromatu. Odstawić na bok i ostudzić.
Pokrojone śledzie ułożyć w słoiku. Zalać ostudzonym olejem z przyprawami, tak, aby wszystko było przykryte. Zakręcić słoik i nim potrząsnąć aby olej dobrze wymieszał się ze śledziami.
Słoik odstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
Przed podaniem przygotować sos:
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładko
Śledzie podawać polane sosem i posypane posiekanymi orzechami. Sos można też podać w osobnym naczyniu.
Smacznego!
Interesujący przepis ;)
OdpowiedzUsuń