Śledzie korzenne po sułtańsku


Bardzo smaczne, aromatyczne korzenne śledzie. Oryginalny przepis znalazłam w książce "Śledzie" Małgorzaty Caprari. Nieco zmodyfikowałam przepis na sos, dodając majonez i oliwę, i zmniejszając ilość miodu. Ale śledzie są smaczne i bez sosu. 
Idealne na świąteczny stół. Polecam!


Śledzie korzenne po sułtańsku - przepis

składniki

  • 3 filety śledziowe ( najlepiej matiasy)  -  ok 250 g
  • 1/2 szkl. oleju o neutralnym smaku i zapachu lub oliwy
  • ok 5 g świeżego imbiru
  • kawałek kory cynamonowej 
  • 3 goździki
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 ziarnka ziela angielskiego

sos  

  • ok 30 g obranych orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do pierników 
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki miodu ( lub więcej wg smaku)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki majonezu

dodatkowo

  • kilka drobno posiekanych orzechów włoskich
przydatne

przygotowanie

Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. 

Imbir obrać drobno pokroić. Przyprawy włożyć do moździerza i  lekko rozgnieść. 

Olej wlać na małą patelnię, dodać rozgniecione przyprawy, podgrzewać na małym ogniu przez ok 5 - 10 minut - do czasu aż olej nabierze korzennego aromatu. Odstawić na bok i ostudzić. 

 Pokrojone śledzie ułożyć w słoiku.  Zalać ostudzonym olejem z przyprawami, tak, aby wszystko było przykryte. Zakręcić słoik i nim potrząsnąć aby olej dobrze wymieszał się ze śledziami.  

Słoik odstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin. 

Przed podaniem przygotować sos:

 Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładko

Śledzie podawać polane sosem i posypane posiekanymi orzechami. Sos można też podać w osobnym naczyniu.

Smacznego!







1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary