Porowo łososiowy quiche
Smaczny, delikatny łososiowo porowy quiche. Rybę można ugotować na parze dzień wcześniej i trzymać w lodówce do czasu, aż będziemy piec nasz quiche. Dobrze smakuje z dużą porcją sałaty i z pomidorami. Polecam na lekki lunch.
Przepis: dr. Michael-Mosley ze strony Daily Mail
Porowo łososiowy quiche - przepis
składniki 2 porcje
- 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowo do natłuszczenia formy
- ok 100 g białych części pora, pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 - 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
- Garść młodych liści szpinaku (około 50 g), opłukane i osączone
- 100 g gotowanego fileta z łososia bez skóry
masa
- 4 duże jajka
- 1/2 łyżki świeżych liści tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego ( lub koperek, pietruszka)
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 15 g parmezanu, startego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Łososia lekko doprawić solą. Ugotować rybę na parze. Zajęło mi to 15 minut. Przestudzić,zdjąć skórę, podzielić na grube kawałki
Piekarnik rozgrzać do 190 st C. Obficie natłuścić formę żaroodporną o pojemności ok 900 ml lub dwa małe naczynia. Rozgrzać oliwę na nieprzywierającej patelni.
Dodać por, smażyć, mieszając przez 3 minuty lub do czasu aż por zmięknie i stanie się lekko przezroczysty. Dodać czosnek i szpinak, gotować jeszcze chwilę do czasu, aż szpinak zwiędnie. Cały czas mieszać. Jeżeli szpinak puścił sok - odparować
Pory ze szpinakiem przełożyć do naoliwionej formy. Kawałki łososia rozłożyć równomiernie na porach.
W misce roztrzepać widelcem jajka, dodać śmietanę, tymianek i 2/3sera. Doprawić solą i pieprzem.
Masą jajeczną polać równomiernie zawartość formy. Posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut (15-20 minut w przypadku dwóch małych foremek) lub tak długo aż quiche się zezłoci a masa się zetnie ( patyczek wbity w masę, wyjdzie suchy).
Pory ze szpinakiem przełożyć do naoliwionej formy. Kawałki łososia rozłożyć równomiernie na porach.
W misce roztrzepać widelcem jajka, dodać śmietanę, tymianek i 2/3sera. Doprawić solą i pieprzem.
Masą jajeczną polać równomiernie zawartość formy. Posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut (15-20 minut w przypadku dwóch małych foremek) lub tak długo aż quiche się zezłoci a masa się zetnie ( patyczek wbity w masę, wyjdzie suchy).
Podawać z zieloną sałatą, pomidorami Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam