Truskawki pod kruszonką czyli truskawkowe crumble


Smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu, letni deser. Taki jak lubię - nie za słodki, bardzo owocowy.
Z bitą śmietaną pychota! Ale i bez niej będzie znakomity. Formę dobrałam tak, aby truskawki zmieściły się w jednej warstwie. Kruszonki jest tyle, że nie zdominuje owoców, jest raczej do nich dodatkiem.  Wystarczy ją równomiernie rozrzucić po owocach.  Bardzo polecam!


Truskawki pod kruszonką czyli truskawkowe crumble - przepis

 składniki


  • 500 g truskawek
  • 30 g ksylitolu (lub do smaku) lub cukru
  • 25 g płatków migdałowych

kruszonka:

  • 90 g masła - roztopionego
  • 40 g ksylitolu
  • 110 g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g płatków migdałowych

do podania:

  • ubita śmietana  kremówka

przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Truskawki umyć , osuszyć, usunąć szypułki. Większe przekroić na pół.
Owoce rozłożyć równomiernie na dnie żaroodpornej formy o głębokości ok 4cm i średnicy ok 24 cm. Posypać ksylitolem i płatkami migdałowymi. Można lekko foremką potrząsnąć, aby wszystko się lepiej wymieszało.
Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać  mąkę z ksylitolem lub cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać roztopione, ciepłe masło, wymieszać widelcem lub palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodać płatki migdałowa, wymieszać. Kruszonkę równomiernie rozłożyć na truskawkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika,  piec w  przez ok 30- 35 minut, aż kruszonką zrobi się  chrupiąca i złoto-brązowa a  truskawki zaczną lekko bulgotać
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Nie wyjmować z formy. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary