Truskawki pod kruszonką czyli truskawkowe crumble
Smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu, letni deser. Taki jak lubię - nie za słodki, bardzo owocowy.
Z bitą śmietaną pychota! Ale i bez niej będzie znakomity. Formę dobrałam tak, aby truskawki zmieściły się w jednej warstwie. Kruszonki jest tyle, że nie zdominuje owoców, jest raczej do nich dodatkiem. Wystarczy ją równomiernie rozrzucić po owocach. Bardzo polecam!
Truskawki pod kruszonką czyli truskawkowe crumble - przepis
składniki
- 500 g truskawek
- 30 g ksylitolu (lub do smaku) lub cukru
- 25 g płatków migdałowych
kruszonka:
- 90 g masła - roztopionego
- 40 g ksylitolu
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g płatków migdałowych
do podania:
- ubita śmietana kremówka
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 st CTruskawki umyć , osuszyć, usunąć szypułki. Większe przekroić na pół.
Owoce rozłożyć równomiernie na dnie żaroodpornej formy o głębokości ok 4cm i średnicy ok 24 cm. Posypać ksylitolem i płatkami migdałowymi. Można lekko foremką potrząsnąć, aby wszystko się lepiej wymieszało.
Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z ksylitolem lub cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać roztopione, ciepłe masło, wymieszać widelcem lub palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodać płatki migdałowa, wymieszać. Kruszonkę równomiernie rozłożyć na truskawkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w przez ok 30- 35 minut, aż kruszonką zrobi się chrupiąca i złoto-brązowa a truskawki zaczną lekko bulgotać
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Nie wyjmować z formy. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam