Kapuśniak z młodej kapusty włoskiej i chorizo
Nie przepadam za kapuśniakiem ze słodkiej kapusty. Ale ten, zrobiony ma bazie kapusty włoskiej z dodatkiem hiszpańskiej, ostrej kiełbasy chorizo, jest naprawdę smaczny.Kapuśniak jest pikantny, i o zdecydowanym smaku. Podałam go z opieczonymi kromkami bagietki. Tak podana zupa, jest całkiem sycąca.
Można tę zupę ugotować na wywarze warzywnym, ja jednak wolę wywary mięsne. Staram się, aby w mojej zamrażarce zawsze był zamrożony jakiś mięsny wywar, np z kurczaka. Zwykle gotuję dużą porcję, rozlewam do litrowych pojemników i zamrażam. To bardzo dobra baza do wszelkich zup, znacznie przyspiesza przygotowanie obiadu. Bardzo polecam!
Kapuśniak z młodej kapusty włoskiej - przepis
składniki
- 1/2 główki młodej kapusty włoskiej ( ok 300 g po pokrojeniu)
- 160 g ziemniaków
- 1 młoda marchewka
- 330 g (2 szt ) pomidorów
- 100 g chorizo (dałam ostre)
- 1 cebula
- 1,5 l wywaru drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ocet do smaku
przygotowanie
Przygotować składniki. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, Chorizo w plasterki. Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę , chorizo, ziemniaki i marchewkę. Smażyć, mieszając aż kiełbasa lekko się wytopi a cebulka zmięknie. Dodać pokrojone pomidory, zalać 1 litrem bulionu. Dodać kapustę, czosnek pokrojony w plasterki. Gotować ok 20 minut, tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Uzupełnić bulionem tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem, i odrobiną octu, do smaku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam