Kapuśniak z młodej kapusty włoskiej i chorizo





Nie przepadam za kapuśniakiem ze słodkiej kapusty. Ale ten, zrobiony ma bazie kapusty włoskiej z dodatkiem hiszpańskiej, ostrej kiełbasy chorizo, jest naprawdę smaczny.Kapuśniak jest pikantny, i o zdecydowanym smaku. Podałam go z opieczonymi kromkami bagietki. Tak podana zupa, jest całkiem sycąca. 
Można tę zupę ugotować na wywarze warzywnym, ja jednak wolę wywary mięsne. Staram się, aby w mojej zamrażarce zawsze był zamrożony jakiś mięsny wywar, np z kurczaka. Zwykle gotuję dużą porcję, rozlewam do litrowych pojemników i zamrażam. To bardzo dobra baza do wszelkich zup, znacznie przyspiesza przygotowanie obiadu.  Bardzo polecam!


Kapuśniak z młodej kapusty włoskiej - przepis

składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty włoskiej ( ok 300 g po pokrojeniu)
  • 160 g ziemniaków
  • 1 młoda marchewka
  • 330 g  (2 szt ) pomidorów
  • 100 g chorizo (dałam ostre)
  • 1 cebula
  • 1,5 l wywaru drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ocet do smaku

przygotowanie

Przygotować składniki. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, Chorizo w plasterki. Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę , chorizo, ziemniaki i marchewkę. Smażyć, mieszając aż kiełbasa lekko się wytopi a cebulka zmięknie. Dodać pokrojone pomidory, zalać 1 litrem bulionu. Dodać kapustę, czosnek pokrojony w plasterki.  Gotować ok 20 minut, tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Uzupełnić bulionem tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem, i odrobiną octu, do smaku. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary