Surówka z młodej kapusty i czosnku
W tej surówce jest wszystko co lubię - surowa młoda kapusta, sporo czosnku i dużo kolendry. Po prostu bardzo smaczna, wiosenna surówka. Będzie świetnym dodatkiem do głównego dania, ale można po prostu zjeść dużą jej porcję z białym pieczywem, na lekki lunch. Kolendra dodaje kapuście przyjemnego, wyrazistego aromatu. Ja kolendrę bardzo lubię i mogę dodawać w zasadzie do wszystkiego. Ci z Was, którzy kolendry nie lubią ( a wiem, że tacy też są), mogą zastąpić ją pietruszką. Nie będzie już to ta sama surówka, ale też będzie smaczna. Inspiracją był przepis podany przez Jamiego Olivera w jednym z jego programów. Szczerze mówiąc, nie pamiętam czy użył pietruszki czy kolendry. Ja dodałam to co miałam w domu i co najbardziej lubię. Polecam!
Surówka z młodej kapusty i czosnku - przepis
składniki
- 1 nieduża główka młodej, białej kapusty, poszatkowana (po poszatkowaniu około 600g)
- 30 g - duży pęczek kolendry
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam