Pesto z czosnku niedźwiedziego i słonecznika
W naszym ogrodzie pojawił się jakiś czas temu czosnek niedźwiedzi. Mam niewielką grządkę, na ogół wykorzystuję liście czosnku jako dodatek do twarogu lub kanapek.
Tym razem zrobiłam małą porcję pesto. Świetnie smakuje z wędlinami, serem czy jajkami. Pyszne na śniadanie i kolację. Jeżeli macie dostęp do liści czosnku - zróbcie koniecznie.
Pesto z czosnku niedźwiedziego i słonecznika - przepis
składniki
- 25 g liści czosnku niedźwiedziego - ok 20 szt
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ( ok 10 g) startego parmezanu
- 1 łyżka ( ok 15 g ) łuskanych ziaren słonecznika
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól
- pieprz
- starta skórka i sok z cytryny do smaku
Przydatny sprzęt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam