Kapusta zapiekana z kaszą i boczniakami


Dzisiaj przepis na zapiekaną kapustę, przekładaną masą z kaszy i grzybów. Sycące i smaczne danie. Kapusta była kupiona z myślą o surówce, kupiłam podłużną białą, bardzo ją lubię. Myślałam też o gołąbkach, jednak lenistwo wzięło górę i tym sposobem powstała zapiekanka z kapusty i tego co miałam w lodówce. Nie miałam mięsa więc podstawą farszu są kasza i boczniaki. Dobrym dodatkiem  jest  chorizo - staram się zawsze mieć kawałek w lodówce. Dzięki użyciu tej ostrej kiełbasy, farsz stał się wyrazisty. Boczniaki można zastąpić pieczarkami, też będzie smacznie. Bardzo polecam !


KAPUSTA ZAPIEKANA Z KASZĄ I BOCZNIAKAMI - PRZEPIS


składniki


  • główka  białej, podłużnej kapusty ok 250 g

masa do przekładania

  • ok 150 g ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam nieprażonej)
  • 250 g boczniaków
  • ok 100 g  - 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 100 g ostrej chorizo, pokrojonej w półplasterki
  • 2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki)
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól , pieprz
  • ostra papryka ( dałam w płatkach) - do smaku
  • olej lub masło do smażenia

do polania

  • 250 ml bulionu
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz.


przygotowanie

Kapustę  obrać z wierzchnich liści,  Wyciąć głąb lub uciąć końcówkę. Z główki zdejmować kolejno  liście, ok 250 - 300 g - jeżeli się trochę podrą  - nie szkodzi. Wyciąć gruby nerw.  Pozostałą część kapusty zużyć do innego dania, na przykład zrobić z niej surówkę.
Przygotować masę:
Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor. Odłożyć
Umyte i osuszone boczniaki pokroić w duże kawałki, wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na niewielkim ogniu aż grzyby zmiękną - ok 5-6 minut. Dodać plasterki chorizo, smażyć chwilę, mieszając. Chorizo powinno się trochę wytopić ale nie zrumieniać.  Dodać pomidorową pastę, wymieszać i  smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
Do boczniaków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, ugotowaną kaszę, pomidory z puszki (1/2 puszki), koperek. Wymieszać delikatnie, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Przygotować sos:
Połączyć bulion z pomidorami i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Przygotować zapiekankę:
Liście kapusty podzielić na 3, a masę na 2 części.
Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć 1/3  liści. Na nich rozłożyć połowę farszu, następnie warstwa z 1/3 liści kapusty, kolejna warstwa z pozostałego farszu. Przykryć pozostałymi liśćmi.  Zalać sosem, odsuwając lekko boki zapiekanki, aby sos dostał się do środka. Naczynie  przykryć, można folią aluminiową.
Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 60 min.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary