Kapusta zapiekana z kaszą i boczniakami
KAPUSTA ZAPIEKANA Z KASZĄ I BOCZNIAKAMI - PRZEPIS
składniki
- główka białej, podłużnej kapusty ok 250 g
masa do przekładania
- ok 150 g ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam nieprażonej)
- 250 g boczniaków
- ok 100 g - 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 100 g ostrej chorizo, pokrojonej w półplasterki
- 2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie
- 200 g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki)
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól , pieprz
- ostra papryka ( dałam w płatkach) - do smaku
- olej lub masło do smażenia
do polania
- 250 ml bulionu
- 200 g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki)
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz.
przygotowanie
Kapustę obrać z wierzchnich liści, Wyciąć głąb lub uciąć końcówkę. Z główki zdejmować kolejno liście, ok 250 - 300 g - jeżeli się trochę podrą - nie szkodzi. Wyciąć gruby nerw. Pozostałą część kapusty zużyć do innego dania, na przykład zrobić z niej surówkę.Przygotować masę:
Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor. Odłożyć
Umyte i osuszone boczniaki pokroić w duże kawałki, wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na niewielkim ogniu aż grzyby zmiękną - ok 5-6 minut. Dodać plasterki chorizo, smażyć chwilę, mieszając. Chorizo powinno się trochę wytopić ale nie zrumieniać. Dodać pomidorową pastę, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
Do boczniaków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, ugotowaną kaszę, pomidory z puszki (1/2 puszki), koperek. Wymieszać delikatnie, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Przygotować sos:
Połączyć bulion z pomidorami i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Przygotować zapiekankę:
Liście kapusty podzielić na 3, a masę na 2 części.
Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć 1/3 liści. Na nich rozłożyć połowę farszu, następnie warstwa z 1/3 liści kapusty, kolejna warstwa z pozostałego farszu. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać sosem, odsuwając lekko boki zapiekanki, aby sos dostał się do środka. Naczynie przykryć, można folią aluminiową.
Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 60 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam