Sałatka z buraków i marynowanej burraty



Pyszna sałatka z buraków, burraty i zielska. Burrata to włoski ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka.  Warstwa zewnętrzna przypomina mozzarellę, w środku znajdziemy śmietankę z kawałkami sera. Tym razem wykorzystałam burratę do zrobienia sałatki. Przed dodaniem jej do buraków, zamarynowałam ją w aromatycznej oliwie. Delikatny serek i oliwna marynata to.znakomite połączenie.  Kupiłam już ugotowane buraczki, oczywiście możemy buraczki upiec lub ugotować sami. Burratę można zastąpić mozzarellą. Polecam!
Inspiracją był przepis ze strony Food and wine


Sałatka z buraków i rukoli z marynowaną burratą - przepis

Składniki 2 porcje

na marynatę:

  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2-3 gałązki rozmarynu

składniki sałatki:

  • 200 g - 1 szt. burraty
  • 500 g buraków ugotowanych lub upieczonych
  • 100 g rukoli

dodatkowo:

  • Sok i drobno starta skórka z 1/2 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


przygotowanie

Umieścić burratę w małej misce. Na małej, suchej patelni podgrzać  nasiona czarnuszki  i ziarenka pieprzu. Podgrzewać przez ok 2–3 minuty - aż lekko się uprażą. Dodać 1/4 szklanki oliwy z oliwek, gałązki rozmarynu  - zagotować.  Podgrzewać  delikatnie przez ok 2 minuty. Oliwę wystudzić, a następnie zalać nią burratę. Odstawić na godzinę. W połowie czasu można ser przełożyć na drugą stronę - o ile nie jest całkowicie zanurzony w oliwie.

Jeżeli nie używamy gotowych, gotowanych buraczków, należy je upiec. Nagrzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki, osuszyć i zawinąć je w folię. Piec do miękkości, może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo. Ostudzić, obrać. Pokroić w plastry lub kliny.

Na talerzu ułożyć rukolę, polać oliwą, skropić sokiem z cytryny.   Ułożyć obok plastry buraków. Burratę porwać  na kawałki i położyć  obok buraków. Na wierzchu dodać listki rukoli, posypać skórką z cytryny, solą i pieprzem. Skropić oliwą - najlepiej użyć tej, w której marynowała się burrata. Smacznego!







2 komentarze:

  1. Podobna sałatka jest z kozim serem, który dobrze się dogaduje z burakami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kozim też dobra! Ale koziego nie marynowałam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary