Sałatka z buraków i marynowanej burraty
Pyszna sałatka z buraków, burraty i zielska. Burrata to włoski ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka. Warstwa zewnętrzna przypomina mozzarellę, w środku znajdziemy śmietankę z kawałkami sera. Tym razem wykorzystałam burratę do zrobienia sałatki. Przed dodaniem jej do buraków, zamarynowałam ją w aromatycznej oliwie. Delikatny serek i oliwna marynata to.znakomite połączenie. Kupiłam już ugotowane buraczki, oczywiście możemy buraczki upiec lub ugotować sami. Burratę można zastąpić mozzarellą. Polecam!
Inspiracją był przepis ze strony Food and wine
Sałatka z buraków i rukoli z marynowaną burratą - przepis
Składniki 2 porcje
na marynatę:- 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2-3 gałązki rozmarynu
składniki sałatki:
- 200 g - 1 szt. burraty
- 500 g buraków ugotowanych lub upieczonych
- 100 g rukoli
dodatkowo:
- Sok i drobno starta skórka z 1/2 cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
przygotowanie
Umieścić burratę w małej misce. Na małej, suchej patelni podgrzać nasiona czarnuszki i ziarenka pieprzu. Podgrzewać przez ok 2–3 minuty - aż lekko się uprażą. Dodać 1/4 szklanki oliwy z oliwek, gałązki rozmarynu - zagotować. Podgrzewać delikatnie przez ok 2 minuty. Oliwę wystudzić, a następnie zalać nią burratę. Odstawić na godzinę. W połowie czasu można ser przełożyć na drugą stronę - o ile nie jest całkowicie zanurzony w oliwie.Jeżeli nie używamy gotowych, gotowanych buraczków, należy je upiec. Nagrzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki, osuszyć i zawinąć je w folię. Piec do miękkości, może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo. Ostudzić, obrać. Pokroić w plastry lub kliny.
Na talerzu ułożyć rukolę, polać oliwą, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć obok plastry buraków. Burratę porwać na kawałki i położyć obok buraków. Na wierzchu dodać listki rukoli, posypać skórką z cytryny, solą i pieprzem. Skropić oliwą - najlepiej użyć tej, w której marynowała się burrata. Smacznego!
Podobna sałatka jest z kozim serem, który dobrze się dogaduje z burakami.
OdpowiedzUsuńZ kozim też dobra! Ale koziego nie marynowałam
Usuń