Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym z wolnowaru


Dzisiaj przepis na pyszną, aromatyczną wołowinę. Podobno tak przyprawioną wołowinę można zjeść w Malezji.
Oryginału nie znam, ale przepis wyglądał tak zachęcająco, że postanowiłam go przetestować. Warto! Sos  jest niezwykle aromatyczny  i niezbyt ostry. Można oczywiście dodać więcej ostrego chili.  Wołowinę watro podać z ryżem i zielonym dodatkiem, na przykład ugotowaną  na parze kapustą pak choi . Miałam w domu szpinak, więc tym razem wołowina podana była ze szpinakiem. Następnym razem na pewno zrobię pak choi, ale szpinak też wypadł dobrze. W oryginale mięso dusimy w garnku. Ja użyłam wolnowaru i uważam, że to był bardzo wygodny wybór. Polecam!
Korzystałam z przepisu  ze strony Mail Online


Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym - przepis

składniki


  • 600 g wołowiny, pokrojonej na kawałki około 3 cm
  • 5  ząbków czosnku
  • 50 g świeżego korzenia imbiru , obranego i grubo posiekanego
  • 1 średnia czerwona cebula, obrana i podzielona na ćwiartki
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego


  • 1 × 400 ml puszka mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 100 ml wody


  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki  płatków chili

  • 2 łodygi trawy cytrynowej, (opcjonalnie)

  • ćwiartki limonki lub cytryny do podania
  • sól, pieprz


przygotowanie

Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Wołowinę przyprawić solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Czosnek, imbir i cebulę drobno posiekać w blenderze.
 Na dużej, nieprzywierającej patelni, podgrzać 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić wołowinę i  smażyć aż zrumieni się ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, mięso smażyć partiami. Mięso przenieść do misy wolnowaru, a na patelni podgrzać pozostały olej. Dodać czosnek z imbirem i cebulą, smażyć przez 2-3 minuty, mieszając. Dodać wodę, zagotować i zeskrobać z dna wszystkie smaki pozostałe po smażeniu. Dodać mleko kokosowe i sos sojowy.  Doprawić papryką w płatkach i cynamonem. Zagotować. Tak przygotowanym mlekiem zalać wołowinę w wolnowarze, dodać trawę cytrynową ( jeżeli używamy). Przykryć, gotować w ustawieniu low 8 h a high 4 h.
Podawać z ryżem, szpinakiem lub pak choi. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Witam. Czy mogę prosić o więcej info na temat przygotowania szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak można przygotować tak jak w tym przepisie:
      ( https://www.staregary.pl/2016/07/szpinak-z-oliwa-i-czosnkiem.html )
      Zamiast oliwą doprawić go np olejem sezamowym. Ja miałam jeszcze marynowany imbir, który całkiem dobrze wpasował się w całość . Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary