Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym z wolnowaru
31 stycznia
2
azjatyckie smaki
,
imbir
,
mięso
,
mleczko kokosowe
,
trawa cytrynowa
,
w wolnowarze
,
wołowina
Dzisiaj przepis na pyszną, aromatyczną wołowinę. Podobno tak przyprawioną wołowinę można zjeść w Malezji.
Oryginału nie znam, ale przepis wyglądał tak zachęcająco, że postanowiłam go przetestować. Warto! Sos jest niezwykle aromatyczny i niezbyt ostry. Można oczywiście dodać więcej ostrego chili. Wołowinę watro podać z ryżem i zielonym dodatkiem, na przykład ugotowaną na parze kapustą pak choi . Miałam w domu szpinak, więc tym razem wołowina podana była ze szpinakiem. Następnym razem na pewno zrobię pak choi, ale szpinak też wypadł dobrze. W oryginale mięso dusimy w garnku. Ja użyłam wolnowaru i uważam, że to był bardzo wygodny wybór. Polecam!
Korzystałam z przepisu ze strony Mail Online
Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym - przepis
składniki
- 600 g wołowiny, pokrojonej na kawałki około 3 cm
- 5 ząbków czosnku
- 50 g świeżego korzenia imbiru , obranego i grubo posiekanego
- 1 średnia czerwona cebula, obrana i podzielona na ćwiartki
- 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 × 400 ml puszka mleka kokosowego
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łodygi trawy cytrynowej, (opcjonalnie)
- ćwiartki limonki lub cytryny do podania
- sól, pieprz
przygotowanie
Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Wołowinę przyprawić solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.Czosnek, imbir i cebulę drobno posiekać w blenderze.
Na dużej, nieprzywierającej patelni, podgrzać 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić wołowinę i smażyć aż zrumieni się ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, mięso smażyć partiami. Mięso przenieść do misy wolnowaru, a na patelni podgrzać pozostały olej. Dodać czosnek z imbirem i cebulą, smażyć przez 2-3 minuty, mieszając. Dodać wodę, zagotować i zeskrobać z dna wszystkie smaki pozostałe po smażeniu. Dodać mleko kokosowe i sos sojowy. Doprawić papryką w płatkach i cynamonem. Zagotować. Tak przygotowanym mlekiem zalać wołowinę w wolnowarze, dodać trawę cytrynową ( jeżeli używamy). Przykryć, gotować w ustawieniu low 8 h a high 4 h.
Podawać z ryżem, szpinakiem lub pak choi. Smacznego!
Witam. Czy mogę prosić o więcej info na temat przygotowania szpinaku?
OdpowiedzUsuńSzpinak można przygotować tak jak w tym przepisie:
Usuń( https://www.staregary.pl/2016/07/szpinak-z-oliwa-i-czosnkiem.html )
Zamiast oliwą doprawić go np olejem sezamowym. Ja miałam jeszcze marynowany imbir, który całkiem dobrze wpasował się w całość . Pozdrawiam