Marynowany śledź w oleju



Kolejne świetne śledzie na podstawie przepisu z książki "Śledzie"  Małgorzaty Caprari. Tym razem  marynowane w domowym occie jabłkowym. Smak gotowych śledzi jest delikatny, ocet nie jest dominujący. Pysznie smakują z dodatkiem marynowanej papryki, można posypać je dodatkowo pokrojonym w paseczki porem i obłożyć plasterkami jajka ugotowanego na twardo. Polecam!



Marynowany śledź w oleju - przepis

składniki


  • 4 filety matiasów( ok 350 g) - używam śledzi korzennych
  • 2 cebule
  • ocet winny - użyłam jabłkowego
  • olej o neutralnym smaku i zapachu
  • opcjonalnie - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, jałowiec

do podania

  • marynowana papryka
  • pokrojony w paseczki por
  • jajko ugotowane na twardo

przygotowanie

Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pociąć w bardzo cienkie półplasterki.  Śledzie i cebulę układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli. Kolejne warstwy śledzi posypać przyprawami ( o ile używamy). Zalać octem tak, aby wszystko było przykryte, odstawić na pół godziny. Po tym czasie ocet odlać, a śledzie zalać olejem. . Zamknąć słoik, i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Śledzie podawać przybrane  marynowaną papryką, paseczkami pora i jajkiem na twardo. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary