Krakersy na zakwasie
Jakiś czas temu piekłam krakersy z ciasta chlebowego. Wykorzystałam w ten sposób nadmiar zakwasu. Były smaczne, ale nadal szukałam przepisu, który będzie mniej czasochłonny. I w ten sposób trafiłam na przepis ze strony King Arthur Flour. Te krakersy są naprawdę pyszne. Cienkie, chrupiące, znakomicie sprawdzą się z dipami czy pastami. My podgryzaliśmy je z pastą z wędzonej makreli . Świetne połączenie! Bardzo polecam! Porcja nie jest niestety duża, warto zrobić z podwójnej ilości ciasta ;)
Krakersy na zakwasie - przepis
Składniki
- 115 g mąki pszennej chlebowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g zakwasu ( z lodówki, niedokarmiony)
- 60 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki suszonych ziół, dowolnych
dodatkowo
- olej do posmarowania
- gruboziarnista sól do posypania (użyłam soli w płatkach)
przygotowanie
Wymieszać mąkę, sól, zakwas, masło i zioła. Zagnieść aby uzyskać gładkie (nie lepiące) dosyć zwarte ciasto. Wyrobiłam ciasto w robocie.Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować nieduży prostokąt. Owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut (do kilku godzin) aż ciasto stwardnieje.
Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Papier do pieczenia lekko posypać mąką. Wyłożyć jeden kawałek ciasta, rozwałkować na grubość 2 mm. W razie potrzeby lekko podsypywać mąką. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
Ciasto, razem z papierem do pieczenia przenieść na blachę. Posmarować z wierzchu oliwą, posypać grubą solą. Przy pomocy radełka do pizzy lub noża, pociąć ciasto na małe kwadraty.
Blachy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 - 25 minut, aż kwadraty zaczną się lekko brązowić na brzegach. Po całkowitym zrumienieniu wyjąć krakersy razem z papierem z piekarnika i chłodzić na kratce. Smacznego!
Mogła by Pani dać link dofollow (w treści) na stronę King Arthur Flour skoro jest Pani wdzięczna i chce Pani zrobić dla nich coś dobrego ;)
OdpowiedzUsuńGdybym to ja wiedziała o czym mowa! Jest link do przepisu, ale na czym polega link dofollow niestety nie wiem. Pozdrawiam
Usuńhttps://www.kingarthurbaking.com/recipes/sourdough-crackers-recipe
UsuńAlez pani jest niemila, trudno o cokolwiek pytac, otrzymujac takie odpowiedzi.
OdpowiedzUsuńMiły komentatorze lub komentatorko. Tu nie ma nic niemiłego, po prostu nie wiem co Pan/Pani ma na myśli. I tylko tyle. Pozdrawiam!
UsuńA przepis do pasty z makreli można prosić :D
OdpowiedzUsuńW wyszukiwarce bloga wystarczy wpisać pasta z makreli - wyskoczy kilka przepisów :)
UsuńRobiłam są rewelacyjne
OdpowiedzUsuń