Caponata czyli warzywa po włosku


Na rynku czas pysznych pomidorów i bakłażanów. Trzeba z tego korzystać! Na jednym z moich ulubionych kanałów kulinarnych prowadzonych przez Pasquale Sciarappa, znalazłam przepis na pyszną caponatę, czyli włoskie danie z bakłażanów i pomidorów.
Nie wymaga długich przygotowań, gotuje się szybko. Tak przygotowane bakłażany z pomidorami są świetne i podane na ciepło i na zimno. Możemy je podać z ryżem lub makaronem i będą wtedy smacznym i pożywnym daniem obiadowym. Warzywa podane z chrupiącym tostem będą natomiast znakomitą przystawką. Ilość ostrej papryczki dowolna. Zależy od ostrości papryczki i od naszych upodobań. Warto zacząć od dodania małego kawałka papryczki, a po paru minutach duszenia, dodać ewentualnie więcej. Polecam!



Caponata - warzywa po włosku - przepis

składniki


  • ok 350 g -1 bakłażan,  pokrojony w kostkę 
  • ok 600 g  pomidorów 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki oliwek
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1/3 ostrej papryczki, pokrojonej w kostkę (lub do smaku)
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
  • garść bazylii
  • sól morska do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek  do smażenia
  • Chleb do serwowania

przygotowanie

Przygotować pomidory. Pomidory zalać wrzątkiem, gotować przez chwilę aż skórka zacznie pękać, wyjąć, lekko przestudzić i obrać. Przekroić na ćwiartki, usunąć pestki, pokroić drobniej.
Bakłażan pokroić w plastry a następnie w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać około 3 łyżek  oliwy. Na gorącą oliwę wrzucić bakłażan, smażyć, mieszając ok 1 minuty. Jeżeli bakłażan wchłonął oliwę, dodać jeszcze parę łyżek i smażyć bakłażana przez kolejne trzy minuty, cały czas mieszając. Tak podsmażonego przełożyć do miseczki.
Patelnię ponownie lekko skropić oliwą, wrzucić czosnek i cebulę.
Smażyć przez około dwie minuty.
Następnie dodać ostrą paprykę, oliwki, kapary, cukier, ocet i pokrojone pomidory. Wymieszać, zmniejszyć ogień, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać bakłażany, wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić potrawę przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać porwane liście bazylii, wymieszać i kontynuować gotowanie jeszcze przez ok 8 minut na małym ogniu. Pamiętać o mieszaniu. Sprawdzić smak, doprawić ewentualnie solą i pieprzem
W międzyczasie przygotować pieczywo. Można je opiec w piecyku lub tosterze.
Gotową caponatę podawać z opieczonym chlebem. Będzie tez smacznym dodatkiem do makaronu lub ryżu. Smacznego!






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary