Caponata czyli warzywa po włosku
Na rynku czas pysznych pomidorów i bakłażanów. Trzeba z tego korzystać! Na jednym z moich ulubionych kanałów kulinarnych prowadzonych przez Pasquale Sciarappa, znalazłam przepis na pyszną caponatę, czyli włoskie danie z bakłażanów i pomidorów.
Nie wymaga długich przygotowań, gotuje się szybko. Tak przygotowane bakłażany z pomidorami są świetne i podane na ciepło i na zimno. Możemy je podać z ryżem lub makaronem i będą wtedy smacznym i pożywnym daniem obiadowym. Warzywa podane z chrupiącym tostem będą natomiast znakomitą przystawką. Ilość ostrej papryczki dowolna. Zależy od ostrości papryczki i od naszych upodobań. Warto zacząć od dodania małego kawałka papryczki, a po paru minutach duszenia, dodać ewentualnie więcej. Polecam!
Caponata - warzywa po włosku - przepis
składniki
- ok 350 g -1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- ok 600 g pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki oliwek
- 2 łyżeczki kaparów
- 1/3 ostrej papryczki, pokrojonej w kostkę (lub do smaku)
- 1/4 szklanki octu
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- garść bazylii
- sól morska do smaku
- czarny pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Chleb do serwowania
przygotowanie
Przygotować pomidory. Pomidory zalać wrzątkiem, gotować przez chwilę aż skórka zacznie pękać, wyjąć, lekko przestudzić i obrać. Przekroić na ćwiartki, usunąć pestki, pokroić drobniej.Bakłażan pokroić w plastry a następnie w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać około 3 łyżek oliwy. Na gorącą oliwę wrzucić bakłażan, smażyć, mieszając ok 1 minuty. Jeżeli bakłażan wchłonął oliwę, dodać jeszcze parę łyżek i smażyć bakłażana przez kolejne trzy minuty, cały czas mieszając. Tak podsmażonego przełożyć do miseczki.
Patelnię ponownie lekko skropić oliwą, wrzucić czosnek i cebulę.
Smażyć przez około dwie minuty.
Następnie dodać ostrą paprykę, oliwki, kapary, cukier, ocet i pokrojone pomidory. Wymieszać, zmniejszyć ogień, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać bakłażany, wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić potrawę przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać porwane liście bazylii, wymieszać i kontynuować gotowanie jeszcze przez ok 8 minut na małym ogniu. Pamiętać o mieszaniu. Sprawdzić smak, doprawić ewentualnie solą i pieprzem
W międzyczasie przygotować pieczywo. Można je opiec w piecyku lub tosterze.
Gotową caponatę podawać z opieczonym chlebem. Będzie tez smacznym dodatkiem do makaronu lub ryżu. Smacznego!
Dodaje do zakładek :)
OdpowiedzUsuń