Flan waniliowy
Z tegorocznych wakacji przywiozłam sobie aluminiową formę do pieczenia w kąpieli wodnej. Taka forma babki z pokrywką. Miałam na nią ochotę od dawna, wydawało mi się, że tylko mając taką formę, będę w stanie zrobić deserowe pianki takie jak w Portugalii.
Oczywiście każdy pretekst do kupienia nowego ustrojstwa kuchennego jest dobry ;)
Postanowiłam zrobić flan. Flan to delikatny mus na bazie jajek, mleka i cukru. Mój ulubiony portugalski deser. Popularny również w Hiszpanii.
Naczynie się sprawdziło, deser wyszedł pyszny. W przepisie oryginalnym na dno formy należy wlać karmel. Zrezygnowałam z niego, ponieważ chciałam zrobić deser bez dodatku cukru. Podałam flan z owocami i też był świetny. Następnym razem zastąpię ekstrakt waniliowy ziarenkami z laski wanilii. Podobne formy do pieczenia w kąpieli wodnej można spotkać i w polskich sklepach. Jeżeli lubicie delikatne desery - koniecznie taką formę kupcie. Nie trzeba się martwić, że woda naleje się do środka. A ja będę testować kolejne przepisy. Polecam!
Oryginalny przepis znajdziecie na stronie Gustos sin Reservas
Flan waniliowy - przepis
składniki
- 4 świeże jajka
- 500 ml mleka
- 50 g ksylitolu lub cukru ( można dać więcej, do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub do smaku)
- masło do posmarowania formy
przygotowanie
W dużej misce wymieszać jaja z kstylitolem. Dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać trzepaczką.Formę posmarować masłem. Przelać do niej masę jajeczną. Zamknąć. W dużym garnku zagrzać wodę i włożyć do niej formę z flanem. Postawić na niewielkim ogniu. Woda musi być bardzo gorąca, ale nie gotująca. Trzymamy flan w kąpieli wodnej przez ok. 40 minut. Po tym czasie masa powinna być ścięta i tylko w miejscu najbardziej oddalonym od ścianek, lekko się poruszać.
Odstawić formę z flanem do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej cztery godziny. Przed wyjęciem można formę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, aby flan się odkleił od ścianek. Przykryć talerzykiem, odwrócić. tak aby flan wysunął się z formy na talerz. Podawać przybrane dowolnymi owocami. Smacznego!
ależ to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńJa wszelkie takie pianki uwielbiam ;)
Usuń