Śródziemnomorskie warzywa pieczone w piekarniku
27 lipca
0
bakłażan
,
cukinia
,
dodatki
,
papryka
,
pieczone
,
pomidory
,
sałatki i surówki
,
warzywnie
,
z piekarnika
Dzisiaj pyszna propozycja na pieczone warzywa. Upieczone bakłażany, pomidory, cukinie i papryki, polane sosem na bazie oliwy, stanowią świetny dodatek np do grillowanych mięs.
Można warzywa przygotować na grillu. Mnie zależało jednak na tym aby warzywa przygotować wcześniej, wersja z piekarnikiem wydała m się wygodniejsza. Długość pieczenia zależy od warzyw, grubości plastrów. Najlepiej co jakiś czas do piekarnika zaglądać i sprawdzać czy już są gotowe.
Tak przygotowane warzywa będą również smakować z dobrym białym pieczywem. Bardzo polecam, szczególnie na ciepłe, letnie dni.
Śródziemnomorskie warzywa pieczone w piekarniku - przepis
składniki
warzywa :- 1 bakłażan
- 2 niewielkie cukinie
- 3 czerwone podłużne papryki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- oliwa
- sól, pieprz
sos
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól morska
- pieprz
przygotowanie
Umyć i osuszyć warzywa. Bakłażan pokroić w podłużne plastry grubości ok 0,5 - 0,8 cm. Cukinię pokroić wzdłuż w bardzo cienkie paski - użyłam obieraczki do warzyw. Z papryk wyciąć gniazda, przekroić wzdłuż na na cztery części, a następnie każdą przekroić na pół. Bakłażany ułożyć na blaszce odpowiedniej wielkości, wyłożonej folią aluminiową. Posmarować oliwą, odwrócić na drugą stronę i ponownie posmarować oliwą. Lekko posolić. Papryki włożyć do miseczki polać oliwą, posolić i popieprzyć, wymieszać ręką tak, aby papryka była pokryta oliwą. Podobnie postąpić z pomidorkami i paskami cukinii. Paprykę i pomidorki przełożyć na blaszki do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić blaszki z pomidorami, bakłażanem i papryką do piekarnika. Piec tak długo aż warzywa będą upieczone i miękkie. W trakcie pieczenia przewrócić bakłażany na drugą stronę i jeżeli to konieczne, podlać oliwą. Pomidory powinny być upieczone po ok 15 minutach, upieczenie papryki i bakłażana zajmie nieco dłużej - ok 30 minut. W międzyczasie rozgrzać patelnię grillową i obsmażyć na niej partiami paski cukinii. Warzywa wystudzić. ułożyć na dużym talerzu. Umieścić w słoiku wszystkie składniki sosu, zakręcić i dobrze wymieszać wstrząsając. Tak przygotowanym sosem polać warzywa. Smaczngo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam