Portugalskie gazpacho
Co można zrobić na obiad, po powrocie ze słonecznej Portugalii? Ano, portugalske gazpacho (gaspacho a Alentejana) Od znanego mi hiszpańskiego gazpacho, różni się tym, że z warzyw miksujemy jedynie pomidory z czosnkiem.
Pozostałe, pokrojone w kostkę stanowią dodatek.
Ważne jest, aby woda dodana do zupy była bardzo zimna. I nie żałujcie kolendry. To ona nadaje tej zupie charakterystyczny smak. Znakomita zupa na upał! Bardzo polecam.
Inspiracją był przepis ze strony Receitinhas da avo
Portugalskie gazpacho - przepis
składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 g dojrzałych pomidorów lub 1 puszka krojonych
- 2 łyżki z oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki oregano
- 150 g zielonej papryki
- 150 g zielonych ogórków
- 750 ml wody
- 150 g białego pieczywa - czerstwego
- świeża kolendra
- czarny pieprz
- 60 g czarnych oliwek
przygotowanie
Wodę schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Obrany czosnek, sól, pomidory, połowę pieczywa, 2 łyżki oliwy i 2 łyżki octu zmiksować na gładką masę. Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i też pokroić w kostkę. Pozostałe pieczywo pokroić w dużą kostkę ( można zrumienić na patelni)Zmiksowaną masę pomidorową wymieszać dokładnie z bardzo zimną wodą. Dodać, oregano - wymieszać. Jeżeli kto konieczne - doprawić solą i octem.
Rozlewać do talerzy, posypać sporą ilością kolendry, ogórkami, papryką, pozostałym pieczywem i oliwkami. Polać oliwą, podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam