Portugalskie gazpacho



Co można zrobić na obiad, po powrocie ze słonecznej Portugalii? Ano, portugalske gazpacho (gaspacho a Alentejana) Od znanego mi hiszpańskiego gazpacho, różni się tym, że z warzyw miksujemy jedynie pomidory z czosnkiem.
Pozostałe, pokrojone w kostkę stanowią dodatek.
Ważne jest, aby woda dodana do zupy była bardzo zimna. I nie żałujcie kolendry. To ona nadaje tej zupie charakterystyczny smak. Znakomita zupa na upał! Bardzo polecam.
Inspiracją był przepis ze strony Receitinhas da avo


Portugalskie gazpacho - przepis


składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g dojrzałych pomidorów  lub 1 puszka krojonych
  • 2 łyżki z oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 150 g zielonej papryki
  • 150 g zielonych ogórków
  • 750 ml wody
  • 150 g białego pieczywa - czerstwego
  • świeża kolendra
  • czarny pieprz
  • 60 g czarnych oliwek

przygotowanie

Wodę schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Obrany czosnek, sól, pomidory,  połowę pieczywa,  2 łyżki oliwy i 2 łyżki octu zmiksować na gładką masę. Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i też pokroić w kostkę. Pozostałe pieczywo pokroić w dużą kostkę ( można zrumienić na patelni)
Zmiksowaną masę pomidorową wymieszać dokładnie z bardzo zimną wodą.  Dodać, oregano  - wymieszać. Jeżeli kto konieczne - doprawić solą i octem.
Rozlewać do talerzy, posypać sporą ilością kolendry, ogórkami, papryką, pozostałym pieczywem i oliwkami. Polać oliwą, podawać. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary