Pasta z jajek i ogórków kiszonych
Dzisiaj przepis na pastę z jajek. To bardzo smaczny dodatek do chleba. Tym razem dodałam do jajek kiszone ogórki, szczypiorek i łyżeczkę rzeżuchy.
Powstało jajeczno-ogórkowe smarowidło do chleba. Do sosu dodałam 2 łyżki jogurtu (takiego trochę rzadszego), dzięki czemu pasta z jajek i ogórków jest dosyć wilgotna. Bardzo polecam
pasta z jajek i ogórków kiszonych - przepis
składniki
- 5 jajek
- 2 nieduże kiszone ogórki ( lub więcej, jeśli lubimy)
- 3-4 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka rzeżuchy - opcjonalnie
sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz do smaku
przygotowanie
Jajka ugotować na twardo.Posiekać drobno nożem lub w blenderze. Ogórki pokroić w drobną kostkę - można w blenderze. Przełożyć do miseczki. Posiekać drobno szczypiorek i rzeżuchę, dodać do jajek. Wymieszać składniki sosu, doprawić solą i pieprzem. Dodać sos do sałatki, wymieszać, doprawić do smaku. Smacznego!
interesujące połączenie :)
OdpowiedzUsuń