Hiszpańska tortilla z zielonymi szparagami




Pożegnanie sezonu szparagowego. Zostało mi pół pęczka cienkich zielonych szparagów. A ponieważ przeglądam ostatnio z dużą przyjemnością książkę  "Barcelona cult recipes" Stephana Mitscha, postanowiłam wykorzystać jeden z przepisów w niej zawartych.
Szparagowa tortilla wyszła bardzo smaczna. Smakuje i podana na ciepło i na zimno. Jeżeli podamy tortillę z porcją sałaty, będzie to idealny obiad na ciepłe dni. Takie danie sprawdzi się również znakomicie na pikniku. Bardzo polecam!


Hiszpańska tortilla z zielonymi szparagami - przepis

składniki


  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sól, pieprz


przygotowanie:

Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać. Nie obierać. Szparagi pokroić  mniejsze kawałki - 3- 4 cm.  Cebulę pokroić w kostkę. Jajka wymieszać w misce widelcem. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi , cebulę i czosnek, podsmażać mieszając, ok. 5 minut. Posolić i popieprzyć. Osączyć na ręczniku papierowym, przestudzić.  Przestudzone szparagi z cebulą i czosnkiem dodać do jajek, wymieszać.  Na  patelni lekko rozgrzać oliwę, wlać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu, tak długo aż masa się zetnie. Przewrócić tortillę na drugą stronę, smażyć jeszcze przez chwilę, aż do lekkiego zrumienienia. Można sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Zdjąć patelnię z gazu, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię  dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu.  Pokroić na kawałki i podawać np.z zieloną sałatą. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary