Chłodnik z kiszonej botwinki idealny na upał



Uwielbiam chłodniki. W takie upalne dni jak ostatnio, jest to właściwie jedyne jedzenie na jakie mam chęć. Tym razem znakomity chłodnik na bazie kiszonej botwinki.
Kiszona botwinka jest świetna! Nie wymaga już dodatkowego przerabiania ( poza ewentualnym pokrojeniem), jest cudownie chrupiąca i zachowuje charakterystyczny, botwinkowy smak. Koniecznie kiście botwinkę! Chłodnik z nią, to moje tegoroczne odkrycie. Ilość soku z kiszenia jest orientacyjna - można dać więcej, lub mniej, tak aby smakowało. Polecam!

Chłodnik z kiszonej botwinki idealny na upał - przepis

składniki

  • 500 g zsiadłego mleka
  • 400 g kefiru,
  • 180 g śmietany 18%
  • ok 120 g kiszonej botwinki - buraczki, liście i łodygi
  • 200 ml soku z kiszonej botwinki
  • 150 g gruntowych ogórków
  • 5 rzodkiewek
  • łyżka koperku

przygotowanie

Obrane ogórki i rzodkiewki pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Kiszoną botwinkę (liście, łodyżki, buraczki) drobno pokroić.  W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, zsiadłe mleko,  śmietanę. Dodać pokrojoną  botwinkę, ogórki, rzodkiewki i koperek.  Wymieszać, doprawić sokiem z kiszenia botwinki, ewentualnie solą.  Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc - smaki się dobrze przegryzą. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga doprawienia.  Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką, ewentualnie z jajkiem na twardo. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na kiszenie botwinki. Uwielbiam chłodniki, przygotowywałam z botwinki gotowanej, ale już papuguję przepis na kiszoną. Pozdrawiam i dziękuję. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też w tym roku zakisiłam po raz pierwszy! Jest świetna, bardzo polecam. Pozdrawiam ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary