Chłodnik z kiszonej botwinki idealny na upał
Uwielbiam chłodniki. W takie upalne dni jak ostatnio, jest to właściwie jedyne jedzenie na jakie mam chęć. Tym razem znakomity chłodnik na bazie kiszonej botwinki.
Kiszona botwinka jest świetna! Nie wymaga już dodatkowego przerabiania ( poza ewentualnym pokrojeniem), jest cudownie chrupiąca i zachowuje charakterystyczny, botwinkowy smak. Koniecznie kiście botwinkę! Chłodnik z nią, to moje tegoroczne odkrycie. Ilość soku z kiszenia jest orientacyjna - można dać więcej, lub mniej, tak aby smakowało. Polecam!
Chłodnik z kiszonej botwinki idealny na upał - przepis
składniki
- 500 g zsiadłego mleka
- 400 g kefiru,
- 180 g śmietany 18%
- ok 120 g kiszonej botwinki - buraczki, liście i łodygi
- 200 ml soku z kiszonej botwinki
- 150 g gruntowych ogórków
- 5 rzodkiewek
- łyżka koperku
Świetny pomysł na kiszenie botwinki. Uwielbiam chłodniki, przygotowywałam z botwinki gotowanej, ale już papuguję przepis na kiszoną. Pozdrawiam i dziękuję. Ala
OdpowiedzUsuńJa też w tym roku zakisiłam po raz pierwszy! Jest świetna, bardzo polecam. Pozdrawiam ;)
Usuń