Sałatka z surowych, zielonych szparagów - pyszna
Pierwszy raz zrobiłam sałatkę z surowych, zielonych szparagów. Jest naprawdę pyszna! Zielone szparagi są delikatniejsze od białych. Nie trzeba ich obierać.
To taka prawdziwie wiosenna sałatka. Wybrałam szparagi średniej grubości, po odcięciu łebków, pokroiłam je w robocie. Chciałam aby plasterki były cieniutkie. Poza tym, dzięki użyciu robota, przygotujemy naszą szparagową sałatkę błyskawicznie. Spróbujcie koniecznie, sezon szparagowy krótki! Jeżeli dostępny jest jeszcze czosnek niedźwiedzi warto go dodać do sałatki, jeżeli nie, dajcie zielony szczypior.
Bardzo polecam!
sałatka z surowych zielonych szparagów - przepis
składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 1 młoda biała cebulka
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 4 liście czosnku niedźwiedziego lub szczypior z młodej cebulki - opcjonalnie
przygotowanie
Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać, co jest chyba najlepszą metodą, gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie trzeba obierać!. Odciąć główki a resztę pokroić w bardzo cienkie plasterki - można w robocie lub na mandolinie. Główki i pokrojone szparagi przełożyć do miski. Białą cebulkę pokroić w kostkę, dodać do szparagów.
Liście czosnku lub szczypior drobno pokroić.
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiczku, zakręcić i wymieszać, dobrze potrząsając słoikiem. Jeżeli trzeba - doprawić.
Sosem polać szparagi, wymieszać i podawać.
Smacznego!
Ale pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Dorotko:)
Usuń