Kakaowa owsianka śniadaniowa, pyszna i zdrowa
Dzisiaj przepis śniadaniowy. Kakaowa owsianka. Zobaczyłam w internecie, jak taką owsiankę robi Jamie Oliver. Rzadko jadam słodką owsiankę, jednak ta bardzo mi sie spodobała. Tak bardzo, że szybko postanowiłam ją zrobić.
Warto było. Owsianka z dodatkiem kakao jest bardzo smaczna i pożywna. Banan i daktyle mają w sobie wystarczającą ilość słodyczy - nie trzeba więc owsianki dodatkowo słodzić. Owsiankę podałam z borówkami i malinami, ale możemy dodać dowolne, dostępne owoce. Zaletą tak przygotowanej owsianki jest fakt, że może stać w lodówce parę dni. Ta porcja wystarczyła mi na 3 dni i uważam, że była to wystarczająca ilość. Bardzo polecam!
KAKAOWA OWSIANKA NA ŚNIADANIE - PRZEPIS
składniki
- 1 jabłko
- sok z 1 pomarańczy
- 100 g płatków owsianych (używam Górskich)
- 1 łyżka kakao
- 1 dojrzały banan
- 300 ml mleka
- 8-10 szt daktyli, pokrojonych w plasterki
- drobne owoce (np maliny, truskawki, borówki)
- orzechy, płatki kokosa
- jogurt grecki - opcjonalnie
Przygotowanie
Jabłko umyć, zetrzeć na drobnej tarce, włożyć do miski. Dodać płatki owsiane, sok z pomarańczy, wymieszać. W mikserze zmiksować kakao, mleko i banan. Powstałą masą zalać płatki, dodać pokrojone w plasterki daktyle, wymieszać.
Miskę przykryć folią, wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Owsianka z daktylami i świeżymi owocami, pycha!
OdpowiedzUsuńJest faktycznie pyszna!
Usuń