Pulpety z cukinią w pomidorowym sosie z wolnowaru
Pulpety z mielonego mięsa pojawiają się na blogu co jakiś czas. Tym razem zrobiłam pulpety z cukinią. Ugotowałam je w wolnowarze. Dzięki dodaniu cukinii, pulpety, mimo że robione z chudej wieprzowiny, nie są suche. Szynkę można oczywiście zastąpić nieco tłustszym kawałkiem mięsa.
Wcześniej, aby uniknąć podsmażania, wstawiłam pulpety po grill w piecyku. To bardzo dobry patent zastępujący podsmażanie. Sos pomidorowy doprawiłam mieszanką ziół typowych dla kuchni śródziemnomorskiej. Powstał aromatyczny, gęsty sos. Jeżeli wolimy aby nasz sos był rzadszy, można dodać do gotowania większą ilość bulionu. Po zrobieniu pulpetów, sos można przetrzeć przez sito, ja zostawiam bez przecierania, lubię gdy nie jest idealnie gładki. Podałam pulpeciki z ryżem i gotowaną młodą kapustą, doprawioną dużą ilością koperku. Polecam!
A tutaj inne przepisy na pulpeciki :
Pulpety w sosie pomidorowo paprykowym
Mięsne kulki z serem w sosie pomidorowym
Klopsiki wieprzowe w sosie curry
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym
składniki
pulpety (ok 22 szt)
1 kg wieprzowiny - szynki
2 cukinie - ok 300 g
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka tartej bułki
oliwa do posmarowania
sos
2 puszki krojonych pomidorów
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
2 żabki czosnku posiekane
1/4 łyżeczki soli lub do smaku
2 listki laurowe
1-2 łyżki oliwy
150 - 200 ml bulionu mięsnego
przygotowanie
Wolnowar przygotować zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, zmielić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, bez obierania. Do miski włożyć mięso, dodać cukinię oraz pozostałe składniki pulpetów. Dobrze wyrobić.
Uformować 25 kulek wielkości piłki golfowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Skropić oliwą, ułożyć na niej pulpety. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill ( włączyłam max. grzanie). Zapiekać pod grillem 4 minuty, pulpety odwrócić i zapiekać kolejne 4 minuty.
W garnku doprowadzić do wrzenia składniki sosu, część bulionu zostawić do dolania.
Pulpety przełożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym sosem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 4 godziny lub high 2-2,5 h. W połowie gotowania warto zajrzeć do wolnowaru i delikatnie pulpety przemieszać, tak aby te z wierzchu znalazły się pod spodem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać np z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam