Makaron z pesto z rukoli i migdałów
Znakomity pomysł na szybki obiad. Zrobienie pesto z rukoli i migdałów nie zajmie nam dużo czasu, a jest bardzo smaczne, lekko pikantne i można je wykorzystać na wiele sposobów.
Można, tak jak tutaj, podać je ze spaghetti, można dodawać je do kanapek, grzanek, pieczonych warzyw, mięs z grilla. Możliwości jest naprawdę sporo. Niezużyte pesto należy włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Polecam!
Inspiracją był przepis ze strony Jamiego Olivera
MAKARON Z PESTO Z RUKOLI I MIGDAŁÓW - PRZEPIS
składniki
- 60 g migdałów - użyłam migdałów w płatkach
- 100 g rukoli
- parę listków bazylii - opcjonalnie
- 1 ząbek czosnku
- 70-100 ml oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 25 g parmezanu+ dodatkowo do podania
- sól
- ok 240 g spaghetti ( na 2 osoby)
przygotowanie
Migdały podprażyć na suchej patelni. włożyć do blendera razem z czosnkiem i zmiksować. Dodać pozostałe składniki - bazylię, sok z cytryny, oliwę,rukolę i parmezan. Najlepiej składniki dodawać po trochu.
Składniki zmiksować na gładką masę.Jeżeli trzeba, dać więcej oliwy, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzić, zostawić nieco wody z gotowania - możemy jej użyć jeśli chcemy aby nasze pesto miało bardziej płynną konsystencję. Do makaronu dodać 1- 2 łyżki pesto, posypać parmezanem, polać oliwą , podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam