Burrata z grillowanymi winogronami
Pojawiła się ostatnio w jednym ze sklepów burrata. Włoski przysmak. Burrata to ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka. Z wierzchu przypomina mozzarellę, środek kryje niespodziankę - śmietankę z kawałkami sera.
Całość ma pyszny, maślany, delikatny smak ( burrato, to po włosku to maślany). Można ją podawać z różnymi dodatkami, na zimno lub ciepło. Ja postanowiłam skorzystać z przepisu z książki Y. Ottolenghi "Prosto". I, jak zwykle, autor nie zawiódł. Burrata z grillowanymi winogronami, to pyszne połączenie. Winogrona możemy zamarynować wcześniej, nawet poprzedniego dnia. Jeżeli nie możemy kupić burraty, zastąpmy ją mozzarellą (najlepiej z bawolego mleka), ale warto jednak poszukać burraty. Bo jest bardzo smaczna!
BURRATA Z GRILLOWANYMI WINOGRONAMI - PRZEPIS
składniki (dla 2 osób)
1 kula burraty lub mozzarelli z bawolego mleka
ok 100 g czerwonych winogron bez pestek
marynata
2 łyżki octu winnego ( najlepiej ocet z sherry)
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku, roztarty
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki nasion fenkułu + 1/4 łyżeczki do podania(uprażonych na suchej patelni i lekko rozgniecionych)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
do podania
parę listków bazylii
przygotowanie
Winogrona umyć, osuszyć. Włożyć do miski. Składniki marynaty wymieszać, zalać winogrona. Odstawić przynajmniej na godzinę. Winogrona ponadziewać na szpadki - po 5 na każdej. Marynatę zostawić.
Rozgrzać patelnię grillową. Na gorącej patelni ułożyć owocowe szaszłyki i grillować 2-3 minuty, obracając w połowie czasu.
Kulę burraty rozerwać na pół, każdą połówkę położyć na talerzu, obok położyć szaszłyki z winogron. Ser polać 1-2 łyżeczkami marynaty, posypać resztką nasion fenkułu i listkami bazylii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam