Śledzie z porami
Wyjątkowo smaczne śledzie. Bardzo proste do zrobienia. Tradycyjnie już, użyłam dobrej jakości śledzi korzennych. Takie lubię. Oczywiście można użyć matiasów. Por jest delikatniejszy od cebuli, ma zdecydowanie bardziej szlachetny smak. Muszę przyznać, że te śledzie były dla mnie dużym zaskoczeniem. Nie spodziewałam się tak smacznego efektu. Na kolacji wigilijnej zrobiły furorę. Bardzo polecam!
Na podstawie książki "Śledzie" Małgorzaty Caprari
Na podstawie książki "Śledzie" Małgorzaty Caprari
składniki
250 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych
ok 150 g białych części pora
2 łyżeczki oregano
1/2 grubo zmielonego białego pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
olej rzepakowy
przygotowanie
Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Oregano wymieszać z pieprzem, 4 łyżkami oleju i sokiem z cytryny. Por przeciąć wzdłuż, umyć osuszyć. Pociąć w bardzo cieniutkie półplasterki. Dołożyć do oliwy z przyprawami, wymieszać, odstawić na godzinę. Śledzie i pory układać w słoiku warstwami, zaczynając od porów. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego!
Gosik
OdpowiedzUsuń